Performansa dayalı ücret sisteminin sağlık hizmetlerine etkisi ve Niğde Devlet Hastanesi'nde görevli sağlık personeli üzerine bir araştırma
Performance based fee system and the effects of health services Niğde State Hospital staff on health research staff in
- Tez No: 262355
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret, Performans, Sağlıkta Performans İlişkisi, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi, Price, Performance, Performance in Health Affairs, Performance-Based Payment System Added
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ücret ekonomik açıdan `'emeğin fiyatı'' sosyal siyaset açısından `'iş görenin geçim aracı'' ve İş hukuku açısından `'iş görenin fikri ve bedeni faaliyetlerinin karşılığıdır''. Ücret sistemleri, iş görene ücretin nasıl ödeneceğini belirleyen kural ve düzeni ifade etmektedir. Performans, amacın gerçekleştirilme derecesidir. 2010'lu yıllara girerken organizasyonlarda gerçek verimliliğe ulaşmanın ise tek yolunun `'insan''dan daha etkin faydalanabilme gerçeğidir. Sağlık hizmeti bir çok hizmet gibi, hizmet sunucu ile hizmeti talep eden hasta arasında karşılıklı çıkara dayalı basit bir ilişki ile tanımlanamaz. Sağlık hizmetleri bu nedenle basitçe fiyatlandırılmaması ve geri ödemesinin yapılması hep tartışıla gelmiş bir konu olmuş ve sunulan hizmetin verimliliğini ve kalitesini artıracak ödeme yöntemleri araştırılmıştır. Bu sebepten sağlık hizmeti verenlere yapılan ödemelerin hizmete katkıları derecesine göre ücret verilmesi araştırıla gelmiştir.Bu çalışmada önce ücret, ücret sistemleri ve performans kavramları ve sağlık kurumlarında performans yönetimi uygulamaları arasındaki ilişki kavramsal ve teorik olarak ele alınmıştır. Sonra da Niğde Devlet Hastanesinde performansa dayalı ek ücret sisteminin görevli sağlık personeline etkisi araştırılmış ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic costs of labor''work''on the price in terms of social policy''from the''living instrument''in terms of labor law, business and intellectual and physical activities from view is the equivalent''. Compensation systems, work to see how the fee will be paid and order the rules are expressed. Performance is the degree of realization of objectives. Entering the 2010s with organizations in the only way to achieve real productivity''is actually able to benefit from more efficient . Like a lot of health care services, and service providers who demand a simple relationship based on mutual interest between the patient can not be defined with. From being simply the price of health services and therefore, no refund of always been a subject has been debated and the services offered to enhance the efficiency and quality of payment methods. Therefore, payments made to those who provide health care services be charged according to the degree of contribution has come to be investigated.In this study, before fees, charges and performance of systems of performance management concepts and practices in health institutions and the relationship between the theoretical concepts covered in. Niğde State Hospital, then additional performance-based wage system and the officers were to investigate the impact of health personnel have been studied.