From Grand Tour to art biennials: Venice and Istanbul
Büyük Tur'dan sanat bienallerine: Venedik ve İstanbul
- Tez No: 262372
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜÇHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Venedik Bienali, Büyük Tur, Dünya Sergileri, Uluslararası İstanbul Bienali, Türkiye'de büyük ölçekli sergiler, Venice Biennale, Grand Tour, Universal Expositions, International Istanbul Biennial, Large Scale Exhibitions in Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez, günümüzün büyük ölçekli sergileme modeli olan bienale giden yolu açan ilerlemeleri analiz etmek üzere yazılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde, uluslararası sanat sergileri ve bienallerin temellerine odaklanılmıştır. Bu sebeple, Büyük Tur, Dünya Sergileri ve Venedik Bienali katalizör konumlarından ötürü özellikle önem arz etmiştir. Bir bienalin ortaya çıkmasını sağlayan temellere ve devamını getiren farklı motivasyonlara dair bir inceleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın ikinci bölümü, Türkiye'de bir çağdaş sanat bienaline olan ihtiyacı doğuran sebepleri incelemiş, 1980 öncesi ve sonrası yerel kültür ve sanat sahnesini dolduran büyük ölçekli sergilere odaklanmıştır. Uluslar arası İstanbul Bienali, organizasyonel yapısı, sergi modeli ve etkileriyle araştırmanın üçüncü bölümünün konusunu oluşturur. Bu araştırma, aynı zamanda, İstanbul'un bir yaratıcı kent olarak, zengin tarihi mirasının avantajlarından da faydalanarak, İstanbul Bienali vasıtasıyla, nasıl uluslararası çapta tanınır hale geldiğinin altını çizer. Bu çalışmada kullanılan metod geniş çapta masabaşı araştırmasına dayalıdır. Kullanılan kaynakların büyük çoğunluğu Yeditepe Üniversitesi Bilgi Merkezi ve diğer eğitim kurumlarının kütüphanelerinden sağlanmıştır. Bunun yanısıra, Venedik ve Norveç'e yapılan akademik geziler söz konusu araştırmaya doğrudan kaynaklık etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to analyse the advancements in art which paved the way to the large scale exhibition model in contemporary society which is referred to as the ?Biennial?. In the first element of the research, particular attention is paid to the origins of large scale international art exhibitions and biennials. The history of the Grand Tour, Universal Expositions and the Venice Biennale are therefore areas of particular interest since they are the catalysts of large scale international art exhibitions. It becomes evident that a need existed for an examination into the origins of a biennial and the various motivations for initiating and continuing a biennial. In order to understand what created the need for a contemporary art biennial in Turkey, the second element of the research focuses upon the local art scene until the 1980?s and various large scale exhibitions in Turkey after the 1980?s which provided a foundation for important shifts within the art and culture scene. The International Istanbul Biennial is the third element of the research which focuses upon the organizational structure, exhibition model and effects of the biennial. The research also highlights how Istanbul became universally acknowledged as a creative city via the International Istanbul Biennial which took the limelight through taking advantage of the rich historical heritage of the city. The method used in this work is widely based on desk research. The majority of the materials are mostly provided by the Knowledge Centre of Yeditepe University and various libraries in other educational institutes. Also academic trips to Venice and Norway provided first hand experience for the research in question.