İstanbul ili anadolu yakası halk eğitim merkezi yöneticilerinin kişisel özellikleri ile iş tatminleri arasındaki ilişki
Istanbul county public education center of the directors of the anatolian side features with your relationship between job satisfaction
  1. Tez No: 262386
  2. Yazar: YELİZ ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Eğitimi, İş Doyumu, Yönetim, Yönetici, Adult Education, Work Satisfaction, Administration, Manager
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Çalışmada Milli Eğitime Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan yöneticilerin iş doyum durumlarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan yöneticilerin iş doyumlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, eşin çalışma durumu,mesleki kıdem, en son mezun olduğu okul, unvan ,çalışma şekli, gelir düzeyi , maaş dışı gelir, mesleği kendi isteği ile seçip seçmediği ,örgün eğitimde kaç yıl hizmet verdikten sonra şimdiki mesleğinde çalıştığı değişkenlerinden nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Bu araştırma için Minnesota Tatmin Ölçeği ve Kişisel Bilgiler Formu olmak üzere iki kısımdan oluşan bir ölçek kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini; 2009?2010 öğretim yılında, İstanbul ilinde bulunan 40 Halk Eğitim Merkezi oluşturmaktadır. Çalışmanın evreni içerisinden Anadolu yakasındaki Halk Eğitim Merkezleri örneklem alınmıştır. Bunlar; 15 Halk Eğitim Merkezinde görev yapan 70 müdür ve müdür yardımcısıdır.Araştırmanın istatistik analizlerinde SPSS 11.5 istatistik programı kullanılmış, araştırmada, cinsiyete, medeni duruma, eş çalışma durumuna, maaş dışı gelir olup olmamasına, ünvana, yönetici olarak atanma durumuna, meslek tercih durumuna, hizmet içi eğitim alıp almamaya göre İş Tatmin Ölçeği'nden elde edilen puanların karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Yaşa, aylık toplam gelire, yönetici olarak çalışma yılına, öğrenime, yöneticilik öncesi öğretmenlik deneyimine, göre İş Tatmin Ölçeğinden elde edilen puanların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA testine göre anlamlı fark çıkması durumunda. farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla Post-Hoc testi olarak Tukey testi kullanılmıştır.Bu çalışmada Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan yöneticilerin , bağlı bulundukları kurumlardan ne derece memnun oldukları, kişisel özellikleri ile iş doyumları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Yöneticilerine, bu sonuçları dikkate alarak kendileri için daha uygun çalışma ortamları sağlayabilmeleri, onları, bağlı bulundukları kurumun hedeflerini ve değerlerini kabullenen, motivasyonu ve performansı yüksek çalışanlar haline getirebilmeleri için bilimsel kaynak sunma düşüncesi araştırmanın diğer bir amacı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it?s aimed to state the labour satisfaction of administrators who are associated with the Ministry of Education. Accordingly, it?s researched how these directors? satisfaction of labour situation are affected by sex,age,marital status, spouse?s or wife?s profession,professional seniority, last graduated school,title,the way of working, level of income, earnings except for wage, their will for preference of job and how many years after they worked for formal education, they start their present job.It?s used both Minnesota Satisfaction scale and Personal Information Forms for this search. 40 Public Training Centers compose the foundation of the research and specially Public Training Centers in Anatolian side are taken as examples.These are, 70 managers and deputy managers working in 15 PTC. For data analysis, it?s used SPSS 11.5 programme, also used `t? test for independent groups to compare with points getting from Labour Satisfaction scale and sex,marital status, spouse?s or wife?s working situation, having income except for wage,title,position of being appointed as a manager,education, and experience prior to leadership are taken into consideration as factors. It?s used variance analysis for comparision of points taken from Labour Satisfaction scale accordinly sex, monthly income, working years as a manager, education and experience before management. In the event of arising rational results from ANOVA test and to state which group has the difference it?s used Post-Hoc test as Tukey.In this study, it?s emerged that if the managers who are associated with Ministry of Education are satisfied or not and also the relationship between their personal caharacter and situation of labour satisfaction. Another purpose of this study is to offer a scientific resource to managers who want improve more suitable working environment and create high-motivated workers also loyal employee adopting targets of instution.