Öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme yeterlilikleri algılarının incelenmesi(İstanbul ili-Ümraniye ilçesi örneği)
Analysis of the teacher perceptions regarding their constructivist learning proficifiencies
- Tez No: 262408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Öğrenci Merkezli Eğitim, Öğretim Programı, Yeterlilik, Algı, Constructivism, Student-centered education, Curriculum, Competence, Perception
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Araştırmada ilköğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin ?Yapılandırmacı Öğrenmeyle İlgili Algıladıkları Yeterlilikleri? incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili, Ümraniye ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerden tesadüfi olarak seçilmiş 124'ü erkek (%39,9) ve 187'si (%60,1) kadın olmak üzere 311 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak,araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formuna ek olarak Karadağ(2007)tarafından geliştirilen ? Yapılandırmacı Öğrenme ile İlgili Öğretmen Yeterliliği Ölçeği? kullanılmıştır.İki ilişkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek için bağımsız grup ?t? testi, ikiden daha çok örneklem ortalaması arasındaki farkın anlamlı olup-olmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), hangi alt gruplar arasında farklılaştığını belirlemek üzere yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonrası Post-Hoc LSD testi uygulanmıştır. Elde edilen istatistiklerin anlamlılığı .05 düzeyinde ve çift yönlü kabul edilmiştir.Araştırma ile okullardaki eğitim ortamının yeni programın uygulanmasına uygun olup olmadığı, öğretmenlerin yeni programları ne ölçüde tanıdıkları, benimseyip benimsemedikleri, uygulamaya ve programın geneline ilişkin algıları yeterlilik düzeylerinin ne olduğu; cinsiyet, yaş, medeni durum, en son mezun olduğu okul,en son mezun olduğu fakülte ve bölüm,çalışma şekli,okul görev,mesleki kıdem,kurum kıdem,gelir düzeyi,alan ile ilgili yayın takip ve mesleki hizmet içi eğitim kursu değişkenleri açısından ortaya konmuştur. Araştırma sonuçları programlarla ilgili daha önceki araştırmalarla karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, ?Perceived Competence in the Constructivist Learning? of the classroom and in-field elementary school teachers has been examined. The sample group of the research is made up of 311 teachers who were randomly chosen out of the teachers working at the elementary schools in Ümraniye, İstanbul and consisted of 124 (39.9%) men and 187(60.1%) women. ?Teacher Competence Scale with regard to Constructivist Learning? developed by Karadağ (2007) was used as the data collection tool in addition to personal information file prepared by the researcher.The tests which were conducted throughout the research are comprised of independent group ?t? test which was used to determine whether the difference between the two unrelated sample averages was significant, one-way analysis of variation (ANOVA) which was used to test whether the difference between averages of more than two samples was significant, and Post-Hoc LSD test implemented following the one-way analysis of variation (ANOVA) which was employed to find out the subgroups under which the differentiation took place. The significance of the obtained statistics is accepted as to be at .05 level and two way.The variables such as whether the current setting in schools is appropriate for the employment of the new programme, to what extent teachers know about the programme and approve of it, the level of the perceived competence of them concerning the implication and the general lines of the programme, sex, age, marital status, last graduated school, faculty and department, manner of working, responsibility at school, professional seniority, institutional seniority, level of income, follow-up of the recent publications in the field and in-service training have been examined in the scope of the research. The results of the research have been compared with the findings of the previous research on the programmes and analyzed accordingly.