İlköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ve başa çıkma davranışları arasındaki ilişki (İstanbul ili Kartal İlçesi örneği )
The relationship between the teacher?s classroom management abilities and the teacher?s coping behaviours of the teachers working in primary schools(A sample of provience of İstanbul-Kartal district)
  1. Tez No: 262409
  2. Yazar: PINAR ZENGİN BAĞCI
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf, sınıf yönetimi, öğretmen, başa çıkma
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmanın amacı; İstanbul İli Kartal İlçesindeki ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileriyle başa çıkma davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin sınıf yönetim becerileri ile başa çıkma davranışları arasındaki ilişki ortaya çıkarılmıştır.Araştırma, 2008-2009 eğitim öğretim yılında İstanbul İli Kartal ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 12 ilköğretim okulunda görev yapan 128 sınıf öğretmeni ve 101 branş toplam 229 öğretmen üzerinden yürütülmüştür.Araştırmada öğretmenlerin, sınıf yönetim becerilerini ölçmek için Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği (Denizel Güven ve Cevher, 2005), öğretmenlerin başa çıkma davranışlarını değerlendirmek amacıyla Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (Ağargün ve arkadaşları, 2005) ve araştırmanın bağımsız değişkenleri hakkında veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 15.0 programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulguların analizinde frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ayrıca gruplar arası farkı belirlemede Tek Yönlü Varyans Analizi, t Testi, Kruskal Wallis-H Testi; hangi gruplar arasında farklılık olduğunu belirlemede Scheffe Testi ve Mann Whitney-U Testi, gruplar arasındaki ilişkiyi belirlemede ise Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Analizi uygulanmıştır.Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde, sınıf yönetimi becerileri ölçeği toplam puanları ile başa çıkma tutumlarını değerlendirme ölçeği alt boyutları arasında yapılan Pearson analizi sonucunda sınıf yönetim becerileri ölçeği puanları ile başa çıkma tutumlarını değerlendirme ölçeği, pozitif yeniden yorumlama ve gelişme, yararlı sosyal destek kullanımı, aktif başa çıkma, şakaya vurma, diğer meşguliyetleri bastırma, plan yapma alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sınıf yönetimi becerileri ölçeği toplam puanları ile başa çıkma tutumları değerlendirme ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkide ise; genel olarak sınıf yönetimi becerileri ölçeği toplam puanları yükseldikçe başa çıkma tutumları değerlendirme ölçeği alt boyutları puanları anlamlı olacak şekilde yükselmiştir.Bu sonuçlardan hareketle, öğretmenlerin sınıf yönetim becerileri ile başa çıkma tutumları arasında bir ilişki olduğunu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, to examine the relationship between the teacher?s classroom management abilities and the teacher?s coping behaviors, to this end, this research has revealed the relationship between the classroom management abilities and coping behaviors of the teachers working in primary schools.This research covers on the Istanbul Provincial of the Kartal district 12 primary schools and was carried on 128 class teachers and 101 branch teachers total 229 teachers who have worked the National Education Directorate in Academic year 2008-2009.In this study, classroom management skill (Denizel Güven ve Cevher, 2005) was used to measure the Classroom Management Skills Scale, COPE (Coping Attitude Assessment Scale) (Ağargün and friends, 2005) was used to evaluate the teachers coping behaviors and developed a questionnaire by researcher were used to collect data about independent variables of research.Obtained of data was analyzed by SPSS 15.0 program and was interpreted in this research. Frequency and percentage distributions were used in the analysis of findings. The One-Way ANOVA, t test, Kruskal-Wallis H test were applied to determine difference between groups, Mann Whitney-U test and Scheffe test were applied to determine the differences between groups and the Pearson Multiplication Moments Correlation Analysis was applied to determining the relationship between groups.The findings of the survey was evaluated by the results of the Pearson analysis between total scores of classroom management skills scale and sub-dimensions of coping attitude rating scale; There were found positive significant direction relationship between classroom management skills scale scores and sub-dimensions of coping attitude rating scale such as positive re-interpretation and development, use of beneficial social support, active coping, to think like a joke, suppression of other occupational, to make plan. On the other hand, according to relationship between classroom management skills scale total scores and sub-dimensions of coping attitude assessment scale, when the classroom management skills scale total scores increased, coping attitude assessment scale will significantly was increased.Finally, these results show us that there is a relationship between teachers? classroom management skills and teachers? coping attitudes.Key Words : Class, classroom management, teacher, coping.