The attitudes of high school students' towards philosophy course
Lise öğrencilerinin felsefe dersine yönelik tutumları
  1. Tez No: 262513
  2. Yazar: NİLÜFER ZENCİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET ENGİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: tutum, felsefe dersi, felsefe dersi tutum ölçeği, attitude, philosophy course, the attitude scale of philosophy course
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim lise 3.sınıf ve 4.sınıf öğrencilerinin Felsefe dersine yönelik tutumlarını belirlemek ve öğrenci tutumlarının cinsiyet, okul türü, sınıf, genel not ortalaması, felsefe ders notu, anne ve baba eğitim durumu, evdeki kitap sayısı ve son bir yıl içinde okuduğu kitap sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir.Çalışmanın örneklemini Ankara il merkezinde bulunan 11 devlet ve özel lisesinde okuyan 1322 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Felsefe Dersi Tutum Ölçeği? kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel ve çıkarımsal istatistik yöntemler kullanılarak yorumlanmıştır. İlk olarak betimsel istatistik yöntem kullanılarak katılımcıların özellikleri çözümlenmiş ve öğrencilerin felsefe dersine yönelik tutumlarının düzeyi belirlenmiştir. Son olarak; öğrencilerin tutumlarının bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi yapılmıştır.Kullanılan betimsel istatistik yöntemi sonucunda, öğrencilerin felsefe dersine yönelik tutumlarının genel olarak olumlu yönde olduğu görülmüştür. Tek yönlü varyans analizi sonucunda öğrencilerin felsefe dersine yönelik tutumlarının cinsiyet, okul türü, sınıf, genel not ortalaması, felsefe ders notu, baba eğitim durumu, evdeki kitap sayısı, öğrencinin son bir yıl içinde okuduğu kitap sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterdiği, anne eğitim durumunun tutum üzerinde farklılık yaratmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate 11th and 12th grade high school students? attitudes towards philosophy course and to examine whether their attitudes show significant differences with respect to certain background variables such as gender, school type, grade level, GPA of previous semester, philosophy course grade from the previous semester, mother?s and father?s education level, number of books available at home, and numbers of books read in the previous year.The sample consisted of 1322 high school students from 11th and 12th grades from 11 public and private high schools in the Province of Ankara. Data were gathered from the participants via Philosophy Course Attitude Scale developed by the researcher. Data were analyzed using both descriptive and inferential statistics. ANOVA was employed to investigate whether there were significant differences among students? attitude towards philosophy course with respect to certain background variables. Descriptive Statistics were used to analyze the background of information of the sample and attitudes of students towards philosophy course.The findings indicated that the students have moderate level of positive attitude towards philosophy course. The findings also showed that with the exception of the mother?s education, each of the variables examined (gender, grade level, school type, GPA of previous semester, philosophy course grade from the previous semester, father?s education, number of books available at home, number of books read in the previous year) created a significant difference in student attitudes towards the philosophy course.