İlkokul öğrencilerinin öğrenme stilleri ve fen bilimleri dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
The relationship between the learning styles of the primary school students and their attitudes towards science course
  1. Tez No: 735219
  2. Yazar: ERKAN ULUÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE GAMZE HASTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Tutum, İlkokul öğrencileri, Learning Styles, Attitude, Primary school students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Eğitim ortamlarında bireylerin en iyi nasıl öğrenebilecekleri konusunda araştırmalar itici güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilerin öğrenmelerini etkileyen en önemli faktörlerden birisi de öğrenme stilleridir. Öğrenme stilleri, öğrencilerin nasıl öğrenebilecekleri ile ilgili işaretler veren, dışarıdan gözlenebilen kendine özgü davranışları kapsamaktadır. Bununla birlikte, öğrenci merkezli eğitim felsefesi ile öğrencilerin öğrenmesi üzerinde etki eden bir diğer faktörün de derse ilişkin tutumlar olduğu yönündedir. Bu bağlamda, bu araştırma ilkokul öğrencilerinin öğrenme stilleri ile fen bilimleri dersine ilişkin tutumlarını incelemek amacı ile yapılmıştır. İlişkisel araştırma modelinin esas alındığı bu araştırmanın örneklemini Orta Karadeniz bölgesinde yer alan bir ilde bulunan devlet okullarında okuyan ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören toplam 156 (92 kız, 64 erkek) oluşturmaktadır. Veriler 2020-2021 eğitim- öğretim yılında, teorik alt yapısı Dunn ve Dunn Öğrenme Stilleri'ne dayanan Şimşek (2007) tarafından geliştirilen 'Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği' ve Taşkın ve Aksoy (2019) tarafından geliştirilen 'Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiki hesaplamalarında kestirimsel istatistiki analizler ve betimsel istatistiki analizler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin fen bilimleri dersine karşı tutumlarının, fen bilimleri dersinde kullanılan yöntem ve tekniklere karşı tutumlarının, fen bilimleri dersinin günlük hayatla ilişkisine yönelik tutumlarının ve fen bilimleri ders içeriği tutumlarının yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kız öğrencilerin fen bilimleri dersini günlük hayatla ilişkilendirmesine karşı tutumlarının, erkek öğrencilerin fen bilimleri dersini günlük hayatla ilişkilendirmesine karşı tutumlarına göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunlara ek olarak öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumları ile öğrenme stilleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak ilkokul öğrencilerinin, fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını artıracak çalışmalar yapılabilir; fen eğitiminde amaçlanan hedeflere ulaşılması için öğrenme stillerine göre öğrenme ortamları düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
Research on how individuals can learn best in educational environments emerges as a driving force. One of the most important factors affecting students' learning is learning styles. Learning styles include distinctive behaviors that can be observed from the outside, giving signals about how students can learn. However, another factor affecting student-centered education philosophy and students' learning is the attitudes towards the course. In this context, this research was conducted to examine the primary school students' learning styles and the attitudes towards science lessons. The sample of this research, which is based on the relational research model, consists of a total of 156 (92 girls, 64 boys) studying in the third and fourth grades of the primary schools in a city located in the Central Black Sea region. In the 2020-2021 academic year the data was collected using the 'Marmara Learning Styles Scale' developed by Şimşek (2007) and the 'Attitude Towards Science Lesson Scale' developed by Taşkın and Aksoy (2019), whose theoretical background is based on Dunn and Dunn Learning Styles. In the statistical calculations of the data obtained in the research,the predictive statistical analyzes and the descriptive statistical analyzes were used. As a result of the research, it was determined that the students' attitudes towards science lesson, their attitudes towards the methods and the techniques used in science lesson, their attitudes towards the relationship of science lesson with daily life and the attitudes of science lesson content were at a high level. In addition, it was determined that female students' attitudes towards associating science lessons with daily life were higher than male students' attitudes towards associating science lessons with daily life. In addition, it was determined that there was no significant relationship between students' attitudes towards science course and their learning styles. Based on the results obtained, studies can be carried out to increase primary school students' attitudes towards the science lessons; learning environments can be arranged according to learning styles in order to achieve the aims aimed in science education.