The re-emergence of the Armenian question as an aspect of Armenian nationalism and its effects on Turkey: 1960-1990
Ermeni sorununun Ermeni milliyetçiliğinin bir boyutu olarak yeniden ortaya çıkması ve Türkiye üzerindeki etkileri: 1960-1990
  1. Tez No: 262518
  2. Yazar: YELİZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİRTEN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Sorunu, 24 Nisan 1915, 24 Nisan 1965, Ermenistan, Türkiye, Ermeni Diasporası, Amerika Birleşik Devletleri, Armenian Question, 24 April 1915, 24 April 1965, Armenia, Turkey, Armenian Diaspora, United States of America
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, 1960 ve 1990 yılları arasında, Ermeni sorununun, Ermeni milliyetçiliğinin bir boyutu olarak yeniden ortaya çıkışını ve bunun Türkiye üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çok boyutlu özelliği ile Ermeni sorunu, tartışmaya oldukça açık, siyasi bir meseledir. Ermeni sorunu, Ermeni milliyetçiliğinin bir uzantısı olarak, Osmanlı Ermenilerinin otonomi talepleri ile ondokuzuncu yüzyılda ortaya çıkmıştır. Emperyalist devletlerin ilgisi ile Ermeni sorunu, özellikle 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra, uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Bu sorun, Birinci Dünya Savaşı'nda doruk noktasına ulaşmış olmasına rağmen, 1923 senesinde Lozan Barış Antlaşması ile uluslararası gündemden düşmüştür. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin tarafından uluslararası bir sorun haline dönüştürülen Ermeni sorunu Soğuk Savaş döneminde Türkiye'ye karşı politik bir koz olarak kullanılmıştır. Özellikle 24 Nisan 1965 tarihi, Ermeni sorununun Ermeni milliyetçiliğinin bir boyutu olarak yeniden gündeme getirilmesinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. 1965 yılından itibaren, Ermeni Diasporası Ermeni sorununu ?Büyük Ermenistan? hayalini gerçekleştirecek bir siyasi araç olarak kullanmaktadır. Bugün, Ermeni sorunu, Türkiye'nin diğer ülkelerle, özellikle Ermenistan Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri ile olan ikili ve çok yönlü ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu gerçekler de bu tezde, Ermeni sorununun Ermeni milliyetçiliğinin bir boyutu olarak yeniden ortaya çıkışının tarihsel geçmişini ve 1960-1990 yılları arasında Türkiye üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve akademik literatüre katkıda bulunmak için analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the re-emergence of the Armenian question as an aspect of Armenian nationalism and its effects on Turkey between the years 1960 and 1990. The Armenian question is a very controversial political issue with its multi-dimensional characteristic. The Armenian question emerged with the Ottoman Armenians? autonomy demands as an extension of Armenian nationalism in the nineteenth century. With the interest of the imperialist states, the Armenian question became an international problem especially after the Ottoman-Russian War of 1877-1878. Although the Armenian question reached its peak in World War I, it dropped from the international agenda by the Peace Treaty of Lausanne in 1923. After World War II, the Armenian question was transformed into an international issue by Joseph Stalin the leader of the USSR that was used as a political trump against Turkey in the Cold War period. Especially, the date April 24, 1965 became a remarkable turning point in the re-emergence of the Armenian question as an aspect of Armenian nationalism. Since 1965, the Armenian Diaspora has used the Armenian question to materialize dream of the ?Greater Armenia.? Today, the Armenian question has affected Turkey?s bilateral and multilateral relations with other countries especially with the Republic of Armenia and the United States of America. By this thesis, these whole facts will be analyzed to expose the historical background of the re-emergence of the Armenian question as an aspect of Armenian nationalism, and its effects on Turkey between the years 1960-1990, and to contribute to the academic literature.