The mediating role of metacognition on the relationship among depression/anxiety/negative impact of life experiences and smoking dependence
Depresyon/kaygı/yaşam deneyimlerinin olumsuz etkisi ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkide üstbilişlerin aracı rolü
- Tez No: 262550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM BOZO-İRKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, Depresyon, Kaygı, Yaşam Deneyimlerinin Olumsuz Etkisi, Üstbiliş, Smoking Dependence, Depression, Anxiety, Negative Impact of Life Experiences, Metacognition
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu araştırmanın temel amacı depresyon, kaygı veya yaşam deneyimlerinin olumsuz etkisi ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide üstbilişlerin oynadığı aracı rolü incelemektir. Çalışmaya katılan 202 yetişkin sigara içen birey, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri, Yaşam Deneyimleri Anketi, Üstbilişler Ölçeği?30 ve Fagerström Nikotin Bağımlılığı Ölçeğini doldurmuştur. Depresyon, kaygı veya yaşam deneyimlerinin olumsuz etkilerinin üstbilişleri, üstbilişlerin ise sigara bağımlılığını yordadığı düşünülen aracılık modelini test etmek için path analizi kullanılmıştır. Üstbilişler ölçeğinin toplam puanı ile endişe hakkındaki olumlu inançlar, endişe hakkındaki olumsuz inançlar, bilişsel güvensizlik, düşünceleri kontrol ihtiyacı ve bilişsel farkındalık alt faktörleri aracı değişkenler olmak üzere toplam on iki model test edilmiştir. Modeller, bağımsız değişkenler olarak depresyon, kaygı veya yaşam deneyimlerinin olumsuz etkisini; bağımlı değişken olarak da sigara bağımlılığını içermektedir. Sonuçlara göre ne toplam üstbiliş puanları ne de üstbiliş boyutları depresyon, kaygı veya yaşam deneyimlerinin olumsuz etkisi ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir. Araştırma sonuçları, sınırlılıkları ve doğurguları yönünden ilgili literatür bilgisi ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the role of metacognition as a mediator of the relationship between smoking dependence and depression/anxiety/ negative impact of life experiences. A sample of 202 adult smokers completed the following questionnaires: Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Life Experiences Survey (LES), Meta-Cognitions Questionnaire-30 (MCQ-30), and Fagerström Test of Nicotine Dependence (FTND). The path analyses were used to test a mediation model in which depression, anxiety, or negative impact of life experiences was the predictor of metacognition, which in turn was a predictor of smoking dependence. Twelve mediation models were tested using total scores of metacognition, and its factors including positive beliefs about worry, negative beliefs about worry, lack of cognitive confidence, beliefs about need to control thoughts, and cognitive self-consciousness as mediator variables. The models included depression, anxiety, or negative impact of life experiences as independent variables; and smoking dependence as dependent variable. The results suggested that neither total metacognition score nor the individual metacognitive dimensions did mediate the relationship between smoking dependence and depression/anxiety/negative impact of life experiences. The results and limitations, as well as the implications of these findings, were discussed by referring to the relevant literature.