The making of a 'city of culture': Restructuring Antalya
Bir 'kültür kenti' yaratma: Antalya'yı yeniden yapılandırma
  1. Tez No: 262601
  2. Yazar: REYHAN VARLI GÖRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Yeniden Yapılandırma, Kültür Kenti, Büyüme Makinesi Stratejileri, Sermaye Çeşitlerinin Dönüştürülmesi, Antalya/Turkey, Urban Restructuring, City of Culture, Growth Machine Strategies, Forms of Capital, Antalya/Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 508
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir `kültür kenti'ne dönüştürülmek üzere Antalya'nın yeniden yapılandırılma sürecini etkileyen nedenlerin ardında yatan kentsel kültürel politikalar ile küresel kapitalizm arasındaki ilişkiyi anlamaktır. Marksçı kentsel siyasal iktisadın ilişkisel bakış açısıyla, çok boyutlu akademik yazın taraması yapılmış, `yeniden yapılandırma' ve `kültür kenti' kavramlarının kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Kültür kenti kavramı küresel sermayeyi kendisine çekmek isteyen yarışmacı, yaratıcı kentler olarak anılan büyüme hedefli kalkınma stratejileri geliştiren kentler ekseninde tartışılmaktadır. Yeniden yapılandırma kavramı dört alt-alanın yeniden yapılandırılması süreçlerinde ele alınmıştır (kültür ve sanat alanı; kentsel yönetim-, kentsel politika-, kentsel planlama-, kentsel tasarım alanı; turizm alanı; iktisat alanı).Antalya'da büyüme makinesini oluşturan eyleyicilerin genel iktidar alanı içinde pozisyon aldıkları alt-alanları yeniden yapılandırırken yapı ile diyalektik ilişkilerini anlamak üzere, hem eyleyicilerin hem de Antalya kentinin sahip olduğu sermaye çeşitlerinin birbirlerine nasıl dönüştürüldüğü incelenmiştir. Antalya'da yeniden yapılandırılma sürecinin ardında yatan ilişkiyi anlamak üzere çeşitli niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Tezin bulguları, 2006-2008 yılları arasında altı farklı çıkar grubunu (Merkezi Yönetim; Yerel Yönetim; Sivil Toplum Örgütleri; Sermayedar girişimci (Yerel ve çok uluslu); Kültür Kurumları; Antalyalı Aydınlar) temsil eden 28 kaynak kişi ile yapılan derinlemesine mülakatlar ve Akdeniz Üniversitesi'nin 6 akademisyeni ile yapılan grup mülakatından edinilen verilere dayanmaktadır.Antalya'da Antalya Büyükşehir Belediye'sinin liderliğinde oluşan büyüme makinesinin en büyük destekçisi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Antalya'da büyüme makinesini oluşturan diğer eyleyicilerin bazıları; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya Ticaret Merkezi gibi bölgesel ve küresel ölçekte etkin eyleyicilerdir. Sahip oldukları sermaye çeşitlerini arttırmak üzere çeşitli alanlarda yatırım yaparak Antalya'nın yeniden yapılandırılması sürecinde etkin büyüme makinesinin karşısında; `dünya kenti' ideolojisi ile meşrulaştırılmaya çalışılan kentsel kültürel siyasaların, Antalya'yı festival pazarına çeviren, Dubaileştiren neoliberal politikalardan farklı olmadığı görüşünde birleşen `karşı grup'ta ise Akdeniz Üniversitesi, Antalya Sanatçılar Derneği, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, Antalya Tanıtım Vakfı gibi kurumlarla ilişkili eyleyiciler bulunmaktadır. Antalya'nın yeniden yapılandırılması sürecinde etkin rol oynayan devletin çeşitli kademelerdeki eyleyicilerinin müdahalesiyle gerekli alanların yeniden yapılandırılması sürecini hızlandırması, tezin en önemli bulgularından biridir.
Özet (Çeviri)
This study tries to identify agencies? strategies in the `urban restructuring? of Antalya into a `city of culture? by examining the underlying relation between urban cultural policies and global capitalism. Pursuing the relational thinking of the Marxist urban political economy paradigm, the theoretical frames for the concepts of `restructuring? and `city of culture? were investigated using multi-dimensional approaches of existing scholarly literature. Since the concept `city of culture? involves growth oriented development strategies of cities competing with other cities for capital, the concept is examined in these sub-fields: (field of art and culture; subfield(s) of urban -planning, -governance, -politics, -design; field of economy; field of tourism).Thus, to outline a theory of practice for the `growth machine? agents, the transformation of the `forms of capital? that both the agents and Antalya `city? possess is examined in four sub-fields in the general field of power in Antalya. Various qualitative research methods were used to understand what underlies the restructuring process. Most of the qualitative data resulted from direct interviews; 28 individuals from six groups (the representatives of -cultural, educational and academic institutions; -capitalist investors; -local government; -NGOs; -central government; Antalyalite Intelligentsia) and a group interview (with 6 academics at Akdeniz University) during the field research conducted between 2006 and 2008.This thesis identifies the Antalya Greater Municipality (AGM) as the leading agency in the pro-growth coalition in Antalya with support from ATSO (Antalya Chamber of Trade and Commerce) among various other local and global agents (TÜRSAK, İGM-İstanbul Greater Municipality, WTO, EU) with their wealth of economic, cultural, commercial, social, and symbolic capitals influencing urban restructuring in Antalya. Opposing them is a group critical of cultural, economic and urban policies compatible with the policies trying to ease the transformation of Antalya into a festival marketplace or fantasy city. Eventually, it is argued that the urban elites? strategies to transform Antalya into a `city of culture? have produced a `growth machine? using the world city ideology to convince people of the benefits of this transformation. The essential finding of this study is that the `state? is the most active player in the restructuring process through its interventions in various fields.