Shame-proneness vs guilt-proneness and their relationship to attributional styles, coping strategies and depressive symptom levels of university students
Üniversite öğrencilerinde utanca yatkınlık, suçluluğa yatkınlık ve bunların atıf biçimleri, başa çıkma stratejileri ve depresyon ile ilişkisi
  1. Tez No: 262603
  2. Yazar: HİCRAN İNANDILAR TOPAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: utanca yatkınlık, suçluluğa yatkınlık, yükleme biçimleri, başa çıkma stratejileri, depresif semptomatoloji, shame-proneness, guilt-proneness, attribution styles, coping strategies, depressive symptomatology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı, moral duygular olan utanç ve suçluluk duygusuna yatkınlık ile negatif ve pozitif yaşam olayları hakkındaki yükleme biçimleri, başa çıkma stratejileri ve depresif semptom düzeyi arasındaki ilişkileri saptamaktır. Ayrıca, yükleme biçimleri ve başa çıkma stratejileri vasıtasıyla utanca yatkınlık ve suçluluğa yatkınlık ile depresif semptomatoloji arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılması da bu çalışmanın diğer bir hedefidir.Çeşitli üniversitelerden olmak üzere, araştırmanın örneklemini dört yüz öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere Yükleme Biçimleri Ölçeği, Başa Çıkma Yolları Ölçeği, Moral Duygular Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri uygulanmıştır.Korelasyon ve regresyon analizleri, utanca yatkınlık ve suçluluğa yatkınlığın, yükleme biçimleri, başa çıkma stratejileri ve depresif semptomatoloji üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yükleme biçimlerinin başa çıkma stratejilerinin seçimini anlamlı bir şekilde yordadığı da sonuçlarda gözlenmektedir. Fakat yükleme biçimleri, beklenenin aksine, depresif semptom düzeyi ile hiçbir şekilde ilişkili bulunmamıştır.Başa çıkma stratejileri aracılığı ile, utanca yatkınlık ve suçluluğa yatkınlığın depresif semptomatoloji ile olan ilişkisine bakıldığında ise, sadece problem odaklı başa çıkma stratejilerinin utanca yatkınlık ve suçluluğa yatkınlık ile depresif semptom düzeyi arasındaki ilişkiyi kısmi olarak etkilediği görülmektedir.Sonuç olarak, tüm analiz sonuçları utanca yatkınlığın pozitif olarak, suçluluğa yatkınlığın ise negatif olarak diğer tüm değişkenlerin üzerinde ve ötesinde depresif semptomatoloji üzerindeki en kuvvetli belirleyiciler olduğunu ortaya koymaktadır.Bu çalışmanın bulguları, utanca yatkınlığın, utanç duygusunun ve bu duygu ile ilgili durumların depresif semptomatolojide gözardı edilemeyecek kadar önemli bir yeri olduğuna işaret etmektedir. Tüm bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the link between shame-proneness, guilt-proneness, attributional styles, and coping strategies, and then to determine which of these variables are significantly related to depressive symptomatology in the sample of Turkish undergraduates. Moreover, the association between shame-proneness, guilt-proneness and depressive symptomatology through attributional styles and coping strategies is examined.Four hundred undergraduates from different universities completed the Ways of Coping Inventory, Attribution Styles Questionnaire, Test of Self-Conscious Affect-3 and Beck Depression Inventory in addition to the questionnaire surveying sociodemografic variables.The findings of the analyses have revealed that shame- and guilt-proneness have a significant effect on coping strategies, attributional styles, and depressive symptomatology. The attributional styles also have predictive effects on the use of coping strategies. However, contrary to the researcher's predictions, no relationship between attributional styles and depressive symptomatology has been found. In order to test the mediation model, mediation analyses have been conducted and the results of the analyses have been tested by structural equation modeling, which have confirmed the mediation effect of problem-focused coping only between shame- and guilt-proneness and depressive symptomatology. In conclusion, shame- and guilt-proneness are the strongest predictors of depressive symptomatology and their significant effect on depressive symptoms are above and beyond the other variables.The findings of the present study have suggested that the analysis of shame-proneness, frequency, and duration of feelings of shame and related occasions are crucial in psychotherapy process. The results of the study have emphasized the importance of taking shame-proneness into account and dealing with it in the psychotherapy process.