İdari sözleşmlerin kapsamı,türleri ve yargısal denetimi
Administrative contracts' content , types and its judicial control
- Tez No: 262710
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İdari sözleşme, idarenin özel hukuk sözleşmeleri, kamu hizmeti, kamu hizmeti imtiyazı, yargısal denetim, Administrative contract, private law contracts of administration, public service, public service concession
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İdari sözleşmeler, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden farklı bir hukuksal rejime, kamu hukuku rejimine tabidir. Özel hukuk sözleşmelerinden farklı bir hukuksal kategori oluşturmakla birlikte, hangi sözleşmelerin idari sözleşme sayılacağı ya da sayılması gerektiği tartışmaya açıktır. Bu alanda bir yandan yasal düzenlemelerle sonuca varılmaya çalışılmakta, bir yandan da sözleşmenin niteliğini belirlemek üzere ?idari sözleşme ölçütleri? kullanılmaktadır.İdari sözleşme kavram ve rejiminin ortaya çıkış ve gelişiminde Fransız uygulaması önem taşımıştır. Ancak Türk hukukundaki uygulama, önemli farklar içermektedir.İdari sözleşme kategorisinin oluşturulmasında, kamu hizmeti imtiyazının önemli etkisi olmuş ve idari sözleşme kuralları, kamu hizmeti imtiyazından örnek alınarak oluşturulmuştur.Bu tez çalışmasında idari sözleşmeler konusu ayrıntısıyla incelenerek , bu sözleşmelerin yargısal denetimi konusunda Türkiye ve Fransa'daki farklı uygulamaların yani sıra yargısal içtihatlar ve öğretideki farklı görüşlere de yer verilerek bunların analizini yapmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAdministrative contracts are subject to a different legal regime from that of private law contracts; that is, public law. There is, however, a disagreement over determining which contracts can or should belong to this group. In general, legal regulations and ?administrative contract criteria? are employed to define the nature of the contract.French administrative law practice has been decisive over the birth and development of the concept and regime of administrative contract. However, Turkish law bears significant differences from this tradition. In the Turkish case, public service concession, from which concept the rules of administrative contract have been drawn, plays a significant role. This has been accelerated by the fact that for a long time concession has been accepted as the only form of administrative contract.