Seçmeli medya okuryazarlığı dersi alan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin ders sonu çıktılarına yönelik bir 'pilot araştırma'
Media literacy elective courses field elementary students' second stage course to end outcomes 'pilot study' towards a
- Tez No: 262804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Education and Training, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Seçmeli Medya Okuryazarlığı, İlköğretim Öğrencileri, Pilot Çalışma, Selective Media Literacy, Primary Students, Pilot Study
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Günümüzde medya sosyal ve kültürel yaşamın şekillenmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle eğitim aşamasındaki çocuklar, medyayı bilgi ve eğlence amaçlı kullanmaktadır. Geniş teknolojik olanaklar ile iletilen bilgiler, çocukların günlük yaşamını oluşturan beklenti ve ilgilerini etkilemektedir. Çocukların gelişimine yön veren ve tek yönlü bir iletişim üzerine yol alan medyanın doğru olarak anlamlandırılması, yorumlanması ve nitelikli davranışları içeren yaşam biçimlerinin oluşması açısından oldukça önem taşımaktadır. Kitle iletişim araçlarının işlevleri ve medya iletileri konusunda çocukların eğitilerek bilinçlenmesi açısından yeni bir okuryazarlık anlayışı olan Medya Okuryazarlığı eğitimi oldukça önem taşımaktadır. Bu aşamada eğitim ve öğretime dahil edilen Medya Okuryazarlığı dersi, toplumun dinamiğini belirleyen medyaya karşı çocuklarda bilince erişme ve farkındalığın geliştirilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır.Bu görüşten yola çıkılarak, ?Seçmeli Medya Okuryazarlığı Dersi Alan İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Ders Sonu Çıktılarına Yönelik Bir Pilot Araştırma? konulu tezde, İstanbul Pilot İlköğretim Okulunda, öğrenci merkezli bir alan çalışması uygulanmıştır. Çalışmada medya bilincine, dersin uygulanış ve içeriğine yönelik öğrenci tespitlerinden hareketle, öğrencilerin kitle iletişim araçlarına yönelik bilgilerine, medyayı kullanım amaçlarına, medya okuryazarlığı dersine ve bu dersin çıktılarına yönelik verilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social and cultural life of the media today a very important role in shaping. Especially children from training phase, the media, for information and entertainment uses. Technological possibilities with wide-transmitted information, forming the children's daily life affects the expectations and interests. Directed to children's development and one-way communication on the road which correctly interpreted the field of media, and qualified to interpret behavior in terms of containing the making of life is very important. The function of the mass media and media messages about the children be educated in terms of awareness with a new understanding of media literacy education Literacy is very important.At this stage, including training and education of the Media Literacy course, which determines the dynamics of society against the media and awareness of children to obtain access consciousness rather in terms of importance.This view can be set off from,“Media Literacy Elective Courses Field Elementary Students' Second Stage Course to End Outcomes Pilot Study Towards a”thesis, the Ontario Pilot Elementary School, sixth, seventh and eighth grades on education and training to students based on random sampling as a field study was performed. Study, media awareness, and implementation of course content for students with identified movement of the students of mass communication media for information, intended use of the media, media literacy courses and outcomes for this course is to access data.