Medya metinlerinin bilinçli okunmasında medya okuryazarlığı dersinin etkisi üzerine bir analiz (Ankara ili örneği)
An analysis of the effects of the media literacies course on the conscious reading of the media passages
- Tez No: 358586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Medya, Kitle İletişim Araçları, İlköğretim, Bilinç, Media Literacy, Media, Mass Media, Primary School, Consciousness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
“Medya Metinlerinin Bilinçli Okunmasında Medya Okuryazarlığı Dersinin Etkisi Üzerine Bir Analiz (Ankara İli Örneği)”başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında, ilköğretim ikinci kademede seçmeli olarak okutulan medya okuryazarlığı dersi ve dersin öğrenciler üzerindeki etkileri üzerinde durulmaktadır. Araştırma betimleyici bir çalışma olmuştur. Çalışmanın örneklemini medya okuryazarlığı dersinin verilmekte olduğu Ankara Mamak'tan 75. Yıl İlköğretim Okulu, Keçiören'den Gülhane İlköğretim Okulu, Çankaya'dan Gülen Muharrem Pakoğlu İlköğretim Okulu, Altındağ'dan İhsan Sungu İlköğretim Okulu ve Yenimahalle'den Yeşilevler İlköğretim Okulları'nın tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen ikişer sınıfından toplam 258 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda ulaşılan veriler medya okuryazarlığı dersinin yararlı ve gerekli bir ders olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma kapsamında, medya okuryazarlığı dersini alan öğrencilerin medya ile medyanın içeriklerine karşı eleştirel bir bakış açısı kazandığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Under the title 'An analysis of the effects of the Media Literacies course on the conscious reading of the media passages' focuses on the selectively given Media Literacy course in the secondary schools and the effects of this course on students. The participants of the this descriptive study includes 258 students from Mamak, 75.Yıl Primary School, from Keçiören, Gülhane Primary School, from Çankaya, Gülen Muharrem Pakoğlu Primary School, from Antındağ, İlhan Sungu Primary School and from Yenimahalle, Yeşilevler Primary School. These students were selected from two classes taking this course in each school. This survey study reveals that Media Literacy course is beneficial and necessary for the students attending in this course. The students participating in Media Literacy course were seen to acquire a critical point of view towards media and its contents.