Ücret tatmini ile ücret yönetiminde örgütsel adalet algısı arasındaki ilişki ve bir araştırma
The relationship between the pay satisfaction and the perception of the organizational justice of compansation management and a research
  1. Tez No: 263056
  2. Yazar: FERİDE FERYAL BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE UYARGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, Ücret Yönetimi, Ücret Tatmini, Örgütsel Adalet, Dağıtım Adaleti, Prosedür Adaleti, Etkileşim Adaleti, Pay, Compensation, Pay Management, Compensation Management, Pay Satisfaction, Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, çalışanların ücret tatminleri ile ücret yönetimine ilişkin örgütsel adalet algılarının arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Çalışma, giriş ve sonuç kısmının dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ücret kavramı, önemi, ücret yönetimi ve ücret tatmini konuları detaylı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise örgütsel adalet kavramı, boyutları ve ücret yönetimine ilişkin örgütsel adalet algısının ücret tatmini ile ilişkisi ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise çalışanların ücret tatminleri ile ücret yönetimine ilişkin örgütsel adalet algıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya yönelik araştırma yapılmıştır. Bu amaçla geliştirilen araştırma modeli, Ecza depoculuğu sektöründe faaliyet gösteren bir firmada yapılan alan araştırmasıyla test edilmeye çalışılmıştır. Araştırma firmanın İstanbul ilindeki 4 büyük deposunda gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre firma çalışanlarının ücret tatminleri ile ücret yönetimine ilişkin adalet algıları arasında anlamlı düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur. Örgütsel adalet algısı boyutları açısından bakıldığında ise en yoğun ilişkinin dağıtım adaleti ile ücret tatmini arasında olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study the relationship between the employees? pay satisfaction and the perception of the employees regarding the organizational fairness of compensation management.The study consists of three sections in addition to the introduction and the conclusion. In the first section, the compensation and its importance, compensation management and pay satisfaction concepts are investigated in detail. In the second section, the organizational fairness and its dimensions and the relationship between the employees? pay satisfaction and the perception of the employees regarding the organizational justice of compensation management are studied.In the third part, a research model is developed for the relationship between the employees? pay satisfaction and the perception of the employees regarding the organizational justice of compensation management. The model is tested with data that is collected from the employees of four big warehouses of a big Pharmaceutical company in Istanbul. Study findings showed that there is a strong positive relationship between the employees? pay satisfaction and the perception of the employees regarding the organizational justice of compensation management. From the point of the dimensions of the organizational justice perceptions, the strongest relationship is found between the distributive justice and the pay satisfaction.