Media, politics and slanted news coverage during the election periods- case study of news on AKP
Medya, siyaset ve seçim dönemlerinde yanlı haber içeriği-AKP haberleri örnek olay incelemesi
- Tez No: 263068
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, Liberal Medya Teorisi, Haberde Yanlılık, Niteliksel İçerik Analizi, Media, Liberal Media Theory, News Slant, Qualitative Content Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın temel amacı 2002 ve 2007 Genel Seçimlerinden önce medyanın AKP`ye (Adalet ve Kalkınma Partisi) yönelik tavrını çözümlemektir. Tez kapsamında üç ulusal gazete incelenmiştir: Hürriyet, Sabah ve Yeni Şafak. Bu üç gazetede, 1 Eylül- 31 Ekim 2002, 1 Haziran- 21 Temmuz 2007 seçim öncesi dönemlerinde yayınlanan AKP haberleri üzerinde çalışılmıştır. Dış dünyaya ilişkin fikirlerimiz, medya tarafından, olayların sürekli olarak yorumlanarak sunulması ile şekillendiğinden, medyanın kanı oluşturma sürecinde belirleyici rol oynadığı düşünülmektedir. Bu durum göz önüne alınarak, sıklıkla siyaset alanının en çok etkilenen kurum olduğu iddia edilmektedir.. Öyle ki, seçim kampanyaları fikir ve kanıları medya yardımıyla yönlendirmek amacıyla planlanmaktadır. Tez, AKP'nin birinci parti olarak çıkacağı 2002 Genel Seçimleri ve iktidarda olduğu 2007 Genel Seçimleri'nden önce ulusal gazetelerin AKP'yi destekleyici bir tutum içinde olup olmadıkları sorusuna cevap aramaktadır. Seçilen gazetelerde seçim dönemlerinde yayınlanan AKP haberleri niteliksel içerik analiziyle incelenmiştir. Gazetelerin haber içeriklerinin yanlılığı, haber metinlerindeki baskın tonun eleştirel okumayla belirlenmesi, haberlere gazetelerde ne kadar yer ayırıldığının hesaplanması ve gazetelerin diğer partilere ilişkin tutumu da dikkate alınarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the attitude of media towards AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi - Justice and Development Party) during the 2002 and 2007 general legislative elections in Turkey. Three national newspapers were selected in the scope of analysis: Hürriyet, Sabah an Yeni Şafak in two months period before 2002 General Elections and 2007 General Elections (September, 1- October, 31 2002, June, 1 ?July, 21 2007). Media are assumed to have a defining role on the formation of opinions due to the fact that the events of the external world to our immediate experiences is continuously interpreted and disseminated through them. Under these considerations, it is frequently claimed that world of politics is one of the most effected institutions. So, during the election periods campaigns are designed and carried out to direct opinions by means of media. Main question of the thesis is whether national daily newspapers were favorable to AKP, both before 2002 general elections when it was elected as first political party and before 2007 general elections when it was the ruling party. AKP news coverage of the selected newspapers in the defined periods were examined through qualitative content analysis. Selected newspapers? news slant are revealed by way of reading AKP news critically to determine their dominant tone, gauging how much space they occupied in the newspapers and considering attitudes of the newspapers towards other political parties.