The Middle Eastern media's coverage of the Russia-Ukraine war: The humanitarian reporting/framing and its first reaction
Orta Doğu medyasının Rusya-Ukrayna savaşını anlatması: İnsanı habercilik/çerçeveleme ve medyanın ilk tepkisi
  1. Tez No: 856128
  2. Yazar: MUHAMMAD FAHIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARAGÖZ KIZILCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya-Ukrayna Savaşı, İnsani Durum, İnsani Haberler, Orta Doğu Medyası, Medyanın İlk Tepkisi, Russia-Ukraine War, Humanitarian Situation, Humanitarian Coverage, Middle Eastern Media, First Reaction of Media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yayın ekibinin yayın süresinin tahsisi üzerindeki kontrolü, siyasi ve sosyal gündemi önemli ölçüde etkilemektedir. Çatışmaların haberleştirilmesine ilişkin literatürün çoğu Avrupa-Amerikan medyasına odaklandığından, bu tezde Orta Doğu medyasının Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin insani yardım haberciliği ve kapsamı incelenmiştir. Bu çalışma, Rusya-Ukrayna savaşına Orta Doğu medyası tarafından verilen insani yardım haberlerine ayrılan pay ve aynı medya kuruluşlarının çatışmaya verdikleri ilk tepkiler olmak üzere iki ana temel soruya yanıt aramaktadır. Dolayısıyla, bu soruları yanıtlamak için bu tezde içerik analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, seçilen medya kuruluşlarında en fazla siyasete ilgi gösterildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, savaştaki insani durum en çok yer bulan ikinci konu olurken, çatışmanın askeri ve mali boyutları sırasıyla en çok yer bulan üçüncü ve dördüncü konular olmuştur. Bunun yanı sıra, spor politikaları, diğer ve belirlenmesi zor kategoriler Orta Doğu medyasında en az ilgi gören kategoriler arasındadır. Dolayısıyla, sonuçlar bölgedeki insani koşulların medya kuruluşları için birincil mesele olmadığını göstermektedir; her ne kadar ikinci en yüksek pay insani meselelere verilmiş olsa da, yine de 'siyaset' kategorisi ile 'insani' kategorisine ayrılan pay arasında büyük bir fark bulunmaktadır. Medyanın ilk tepkisine bakıldığında, Arab News, Hürriyet Daily News, Haaretz ve The Egyptian Gazette'nin haberlerinin ağırlıklı olarak tarafsız olduğu görülmektedir. Ancak, bu kuruluşların haberlerinde Ukrayna tarafına biraz olumlu, Rusya tarafına ise biraz olumsuz bir yaklaşım söz konusudur. Gulf News için ise sonuçlar, Rusya'ya yönelik haberlerinin olumsuz, Ukrayna'ya yönelik haberlerinin ise olumlu olduğunu göstermektedir. Medya, kendi görüşlerinden, önyargılarından, yanlılıklarından, ideolojilerinden, inançlarından, kişiliklerinden vs. etkilenmeden olayların aslını aktarmak için çaba sarf etmelidir.
Özet (Çeviri)
The editorial control over the allocation of airtime significantly influences the political and social agendas. This thesis investigates the humanitarian reporting of the Middle Eastern media given to the Russia-Ukraine war since the literature is predominantly focused on Euro-American media. This study endeavors to answer two main questions: the magnitude of humanitarian coverage given to the Russia-Ukraine war by the Middle Eastern media and the first-day reaction of the Middle Eastern media since the first reaction may give us a better understanding of the tone/stance/slant of the media. Therefore, to answer these questions, the study employs content analysis. The results shows that 'politics' has received the highest attention (54.3%) from the selected media outlets. Moreover, the 'humanitarian situation' in the war has received the second highest coverage (18%), followed by the military and financial side of the conflict receiving the third (15.7) and fourth (14.7) highest coverage, respectively. Furthermore, other categories such as 'sports politics,' 'other,' and 'difficult to determine' have received the lowest attention from the Middle Eastern media. Hence, the results indicate that the humanitarian situation of the region was not the prime issue for the media outlets, although the second highest coverage was given to the humanitarian issue, still, there is a big gap between the amount of coverage received by the 'politics' category and 'humanitarian' category. Concerning the first reaction of the media, the coverage of Arab News, Hürriyet Daily News, Haaretz, and The Egyptian Gazette was predominantly neutral. However, their news coverage was slightly slanted positively towards the Ukrainian side and vice versa towards the Russia. Concerning the Gulf News, the results shows that its coverage is negative on Russia and positive on Ukraine. The media should make an effort to report the real story, which is unaffected by their own opinions, prejudice, bias, ideologies, faith, personalities, and etc.