Social media usage in politics: The framing effect and political involvement
Siyasette sosyal medya kullanımı: Çerçeveleme etkisi ve siyasi motivasyon
- Tez No: 439161
 - Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Çerçeveleme, siyaset, ikna edicilik, katılım, Framing, politics, involvement, persuasion, agreement
 - Yıl: 2016
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma Sosyal Paylaşım Siteleri (SPS) aracılığıyla paylaşılan siyasi mesajların üzerindeki çerçeveleme etkisini araştırmak amacı ile yürütülmüştür. Çeşitli çerçeveleme methodlarıyla (pozitif / negatif, sembolik dil kullanımı / yalın,nötr dil) bir siyasetçinin ağzından oluşturulmuş mesajlar farklı demografik özellikler ve siyasi ilgi seviyelerine sahip bireyler tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerde katılımcıların farklı çerçeveleme koşullarında (1) mesaja katılım, (2) mesajı anlama, (3) mesajı ikna edici bulma, (4) mesaj üzerine vardığı yargıya olan güven ve (5) mesajı arkadaş ya da aile çevrelerinde paylaşma isteği kıyaslamalı olarak ölçülmeye çalışılmıştır. Bütün koşullar için Twitter SPS platformu olarak kullanılmıştır. Analiz edilmek üzere kolayda örnekleme yöntemi ile 168 katılımcıdan veri toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar negatif nötr ve negatif sembolik mesajların ikna etme özelliği açısından pozitif mesajlardan daha etkili olduğunu göstermekle beraber bu etkinin yüksek ve düşük ilgi gruplarında değişiklik göstermediğini işaret etmiştir. Ayrıca katılımcıların faydacı ve hazsal beklentilerinin çerçevelerin yorumlanmasında etkili olmadığı bulgusuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the role of framing effect on the impacts of political messages transmitted through Social Networking Sites (SNSs). Messages from politicians framed differently (positive/negative, use of symbolic language / neutral language) are evaluated by a large number of individuals with varying demographic characteristics and political involvement levels, and the respondents' degree of (1) agreement, (2) comprehension, (3) persuasion, (4) confidence with the message as well as (5) willingness to share message arguments with others are compared across different framing conditions. Twitter is used as the specific SNS platform for all conditions. Data to be analyzed are collected from 168 participants using a convenience sampling procedure. The results indicate that in general negative neutral and negative symbolic messages generate higher impacts than positive messages in terms of persuasion, and that these effects are not different across the high and low involvement groups. Additionally, utilitarian and hedonic expectations of the users are found to be not influential on the interpretation of the frames.