Merkez Bankalarının bağımsızlığı ve T.C. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı
Central Banks' independence and the independence of Central Bank Of The Republic of Turkey
- Tez No: 240915
- Danışmanlar: PROF. DR. SUDİ APAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Merkez bankacılıgı, merkez bankası bagımsızlıgı, özerklik, T.C. Merkez Bankası, Central banking, independence of central bank, autonomy, Central Bank of the Republic of Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
1980 yılından itibaren dünya ekonomisindeki artan bütünlesme hareketleri, ekonomi kurumlarını etkilemis ve merkez bankalarının islevlerinin degismesine neden olmustur. Arastırmacılara göre; hükümetlerin oy ve kısa vadeli amaçlarına ulasma kaygıları, uygulanan ve uygulanacak olan para politikalarını ve dolayısıyla ülkelerin ekonomilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Siyasal iktidarlar, tarihin her döneminde daha fazla ekonomik degiskenleri yönlendirmek ve böylelikle güçlerini artırmak istemislerdir. Degisim, dolasım ve kaynak transferinin bir aracı olan para ise hükümetlerin imtiyaz saglamak için kabul ettikleri en önemli degiskenlerden biridir. Dolayısıyla, paranın tarihi misyonu göz önünde tutuldugunda, bu süreçten en çok etkilenecek kurumlar merkez bankalarıdır. Merkez bankaları ekonominin gerçekleri uyarınca hareket etmeye baslamıslardır ve merkez bankalarının siyasetin önceliklerine daha az önem vermeleri gerektigi olgusu ile birlikte, merkez bankalarının bagımsızlıgı kavramı literatürde yerini almıstır. Yapılan çesitli arastırmalarda merkez bankalarının bagımsızlıgının genelde siyasi iktidardan ayrı bir bagımsızlık olarak algılandıgı gözlenmektedir. Merkez bankası bagımsızlıgı olgusu ile ilgili yapılan arastırma ve incelemelerden etkilenen Türkiye'de, IMF programları çerçevesinde 2000 Yılı Enflasyonu Düsürme Programı ile baslayan yapısal tedbirler, Subat 2001 krizi sonrasında da devam etmistir. Enflasyonu Düsürme Programı'nın basarısızlıgının ardından TCMB'nin bagımsızlıgının artırılmasına yönelik egilim daha güçlenmistir. Nisan 2001 tarihinde TCMB'nin bagımsızlıgını artırmak amacıyla TCMB Kanunu'nda degisikler yapılmıstır. Türkiye'de 2002 yılından itibaren ekonomik degiskenlerde olumlu gelismeler olmustur.
Özet (Çeviri)
In the world economy strengthing integration activities since 1980, have affected economic instutitions and caused central banks? functions to change. According to researchers; goverments? anxieties about vote and reaching short-term objectives, affect monetary policies that is applied or will be applied the countries? economies negatively. Political powers, in every periods of history, have wanted to give direction to more economic variables and thus to raise their power. Money that is the mean of exchange, circulation and resource transfer is one of the most important variable accepted by governments to get privilege. Consequently, when money?s historical mission considered, the central banks are affected from this process at most. Central banks have started to act in accordance with economy?s realities and with the fact that central banks should give minor importance to priority of politics, the concept of independence of central banks has taken its place in literature. Several researches, it is generally observed that the independence of central banks is perceived as an independence apart from political power. In Turkey, affected from researches and investigations that are carried out about the independence of central banks, structural adjustment which was started by Inflation Reduction Program in 2000 under IMF programmes stil continues following the February 2001 crisis. After the failure of Inflation Reduction Program in 2000, tendency towards independence of Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) has been strengthened. In order to increase independence of the CBRT, there have been changes made in CBRT law in April 2001. Following that, there has been positive development observed in economic indicator since 2002 in Turkey.