İlköğretimde disiplinlerarası analoji tabanlı öğretimin öğrencilerin öğrenme düzeyleri üzerindeki etkisi
The effect of interdisciplinary analogy based teaching on students learning level in primary education
  1. Tez No: 263148
  2. Yazar: FUNDA ÇIRAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR ERİŞTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Analoji, Disiplinlerarası Analoji Tabanlı Öğretim, Yapılandırmacı Öğretim Yaklaşımı, Öğrenme Düzeyi, Analogy, Interdisciplinary Analogy Based Teaching, Constructivist Teaching Approach, Learning Level
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma, disiplinlerarası analoji tabanlı öğretimin farklı düzeylerde akademik başarıya sahip ilköğretim öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersine ilişkin öğrenmelerinin niteliği üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır.Araştırma gerçek deneme modellerinden biri olan öntest-sontest kontrol gruplu deneysel modelde desenlenmiş ve deneysel uygulama 2009-2010 öğretim yılının bahar döneminde Bursa ili İnegöl ilçe merkezinde yer alan Şükrünailipaşa İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, adı geçen okulda sekizinci sınıfta, dört farklı şubede öğrenim gören 104 öğrenci oluşturmuştur. Söz konusu şubelerin ikisi araştırmanın deney grubunu ve diğer ikisi de kontrol gurubunu oluşturmuştur. Deney gruplarında, araştırmada etkililiği sınanan disiplinlerarası analoji tabanlı öğretim; kontrol gruplarında ise yapılandırmacı yaklaşıma dayalı öğretim uygulaması gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın verileri; araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan, ilköğretim sekizinci sınıf Fen ve Teknoloji dersi, Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesi ile ilgili on dört kazanıma ilişkin toplam 40 çoktan seçmeli sorudan oluşan ?Maddenin Yapısı ve Özellikleri Başarı Testi? ile elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile bağımlı iki örnek t testinden yararlanılmış ve grupların öğrenme düzeyi ile ilgili etki büyüklüğü değerleri hesaplanmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemelerde anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır.Araştırma sonunda, disiplinlerarası analoji tabanlı öğretim uygulamasının, yüksek düzeyde akademik başarıya sahip deney grubu öğrencilerinin öğrenme düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak etkili sonuçlar verdiği ve öğrenme düzeylerinin artışında büyük bir etki gücüne sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Disiplinlerarası analoji tabanlı öğretim, düşük düzeyde akademik başarıya sahip öğrencilerin oluşturduğu deney grubunda da öğrenci öğrenmelerinin niteliği üzerinde etkili sonuçlar vermiştir. Akademik başarı düzeyleri yüksek ve düşük deney grubu öğrencilerinin elde ettikleri sonuçlar karşılaştırıldığında, araştırmada elde edilen bir başka bulgu, disiplinlerarası analoji tabanlı öğretimin düşük düzeyde akademik başarıya sahip öğrencilere kıyasla, yüksek düzeyde akademik başarıya sahip öğrenciler üzerinde çok daha yüksek bir etki gücüne sahip olduğu biçimindedir.Araştırmada, yapılandırmacı yaklaşım temelli öğretim uygulamasının gerçekleştirildiği kontrol gruplarında elde edilen sonuçlar ise şöyledir: Yapılandırmacı yaklaşım temelli öğretim uygulaması, düşük düzeyde akademik başarılı öğrencilerin öğrenme düzeyleri üzerinde etkili bir sonuç vermiştir. Ancak oluşan etki büyüklüğü değeri dikkate alındığında, disiplinlerarası analoji tabanlı öğretim, öğrencilerin öğrenme düzeyleri üzerinde yapılandırmacı yaklaşım temelli öğretime oranla çok daha yüksek bir etki gücüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of interdisciplinary analogy based teaching on the quality of learning of primary school students having different levels of academic successes related to science and technology courses.This research is supported by the experimental model with pretest-posttest control groups, constituting one of the real trial models. The experimental application was carried out in the Şükrünailipaşa Primary School located in the center of İnegöl, Bursa, in the spring semester of 2009-2010 academic year. 104 eight-grade students from four different classes of this school constitute the study group of the research. Two of these classes constitute the experimental groups and the other two classes constitute the control groups of the research. In the experimental groups, analogy based teaching whose effectiveness is tested in the research was carried out, and in the control groups, constructivist approach based teaching application was conducted.The data of the research were obtained by ?The Structure and Features of the Material Test? which was improved by the researcher, and whose reliability and validity control studies were carried out. Also, this test consists of 40 multiple choice questions related to fourteen acquisitions about the structure and features of the material chapter in eighth classes? science and technology course.In the analysis of the data that were gathered in the research, the mean, standard deviation and paired sample t test were used and the influence magnitude values for the learning level of the groups were calculated. In statistical analysis, the level of significance was accepted 0.05.At the end of this research, it was observed that the interdisciplinary analogy based teaching application was statistically effective in learning levels of students having high level of academic success as well as in increasing their learning capacity to a great extent. Moreover, the interdisciplinary analogy based teaching has an impact on the quality of students? learning in the experimental group bearing the students having low level of academic success. When the results of the low and high level of academic success bearing students are compared, the other information derieved from the research is the fact that interdisciplinary analogy based teaching is much more effective on the students with high level of academic success when compared to the ones with low level of academic success.In this research, the results obtained from the control groups in which the constructivist approach based teaching was applied are as follows: Constructivist approach based teaching application has had effects on the learning levels of students with low level of academic success. However, when the magnitude of the impact is considered, interdisciplinary analogy based teaching has a much higher effect on the students? learning levels than constructivist approach based teaching.