Duygusal zeka ve sporcu performansı ilişkisi: Kayseri'de bir araştırma
The relation between emotional intelligence and sportive performance: A research in Kayseri
- Tez No: 263190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, performans, duygusal zeka, sporcu performansı, Sporter, performance, emotional intelligence, sportive performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada duygusal zekanın sporcu performansı ile ilişkisinin incelenmesi ana amacı oluşturmuştur. Bu ana amaca bağlı olarak duygusal zekanın kendi duygularının farkında olma ve kendine güven, kendi duygularını yönetebilme, başkalarının duygularının farkında olma ve başkalarının duygularını yönetebilme, iyimserlik şeklinde sıralanan dört alt boyutu hem ayrı ayrı hem de bütün olarak ele alınmıştır. Bu alt boyutlar ve genel olarak duygusal zekanın sporcu performansı ile ilişkili olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Seçilen bu konu ile yapılan araştırmamız, daha önce çalışma yapılmamış olan konunun literatüre katkı sağlayacak olması bakımından önemlidir.Çalışma kapsamında Kayseri Erciyes Üniversitesinde öğrenim gören lisanslı sporcular ile bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Sporcuların Bar-On Duygusal Zeka Katsayısı Envanteri aracılığıyla duygusal zekaları ölçülmüştür. Sporcuların dayanıklılığı koşu testi ile kuvvetleri ise pençe kuvveti testi ile ölçülmüştür. Dayanıklılık ve kuvvetin ortalaması alınarak performanslar ölçülmüş olmuştur. Performans ve duygusal zeka arasında ilişki (korelasyon) analizleri uygulanmıştır. Ayrıca cinsiyet ve spor branşına göre duygusal zekanın ve performansın farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla ortalama testleri uygulanmıştır. Bu analizlerden elde edilen bulguların yorumlanması ile sonuca ulaşılmıştır. Sonuç olarak, performans ile genel olarak duygusal zeka arasında ve performans ile duygusal zekanın kendi duygularını yönetebilme boyutu arasında pozitif ilişki bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca duygusal zekanın cinsiyete göre farklılık göstermemekle birlikte spor branşına göre farklılıklar taşıdığı görülmüştür. Performansın ise erkeklerde bayanlara kıyasla daha yüksek olduğu ve spor branşlarına göre farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, to examine the relation between the sportive performance and emotional intelligence, has generated the main purpose. Relatively to this purpose, four lower dimensions of emotional intelligence as being aware of own emotions and being self confident, managing own emotions, being aware of other?s emotions and managing their emotions and optimism are both considered seperately and as a whole. Its?s tried to be determined if this lower dimensions and generally emotional intelligence are related to sportive performance or not. The search made with this choosen topic, it is important to contribute the topics literature which hasn't been practicised before.In the scope of this study, a field investigation has been made with the ceritified sporters who are receiving education in Kayseri Erciyes University. The emotional intelligence levels of this supporters have been measured by Bar-On Emotional Quotient Coefficient Inventory. The endurance levels have been measured by running tests and strength levels have been measured by hand grip tests. The performance levels have been obtained from the arithmetic mean of endurance level and strength level. The relation (correlation) analysis has been applied between sportive performance and emotional intelligence. Besides the mean tests have been applied in order to determine if the emotional intelligence and sportive performans vary with gender or branch of sports. We have reached to the conclusion by interpreting the findings which have been obtained from these analyses. As conclusion, positive relations have been found between sportive performance and generally emotional intelligence and also between sportive performance and the lower dimension of emotional intelligence as managing own emotions. Besides, it?s been seen that emotional intelligence doesn?t vary with gender but varies with branch of sports. It?s determined that sportive performance is higher in males than in females and sportive performance vary with branch of sports.