82/2 numaralı Kayseri Şer'iyye sicili (h.1085/m.1674-1675) transkripsiyon ve değerlendirilmesi
82/2 number of Kayseri Shari?a court records (h.1085/m.1674-1675) transcription and evaluation
  1. Tez No: 263195
  2. Yazar: NİHAL SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer?iyye, Sicil, Kayseri, Hukuk, Osmanlı, Shari?a, Court Records, Kayseri, Ottoman
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
82/2 Numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili (H.1085/M.1674-1675) Transkripsiyon ve değerlendirilmesi konulu çalışmayı Osmanlı Devleti'nin ictimâî hayatı, Kayseri'nin hukûkî, sosyal, askerî, siyâsi ve iktisâdî hayatı hakkında bilgi sahibi olmak, yapılan araştırmalara katkıda bulunmak ve bu belgelerin günümüzde okunabilmesini sağlamak amacıyla yaptık.Kayseri Şer'iyye Sicilleri'nin mikrofilmleri Ankara Milli Kütüphane'den, Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü bünyesinde kurulan Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'ne getirtilerek tetkik edilmektedir. Çalışmamızın temel kaynağı olan 82/2 Kayseri Şer'iyye Sicilini, Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'nden fotokopi yolu ile temin ettik.Tez çalışmasının devam eden aşamasında kaynak taraması yaparak Osmanlı Devleti'nin Örfi Hukuk ve Şer'i Hukuk'u Şer?iyye Sicillerinin tarifi, tarihi gelişimi muhteviyatı ve önemi hakkında bilgi topladık. Tezimize konu olan Şer'iyye Sicili'ndeki belgelerin tamamını sıra numarasına göre transkripe ettik ve belge özetlerini çıkararak belgeleri tasnîf ettik. Tezin son kısmında şehrin yapısı hakkında genel bir bilgi ve değerlendirme yaptık.Bu çalışmalar için 12 aylık bir süre öngörüsünde bulunmuştuk. Belgeleri transkripe etme çalışmamızda elimizde olmayan nedenlerle kesintiler ve duraklamalarla karşılaştık. Bu olumsuzluklar nedeni ile öngörülen süreye ek süre alarak tez çalışmamızı tamamladık.Bu çalışma sonucunda; Osmanlı Devleti tarihine ait belgeleri okumakta başlangıçta ne kadar zorlandıysak da sabredip azimle çalışarak okuyabileceğimizi gördük ve okudukça bu çalışmadan keyif aldık. Şahsım açısından belgeleri okuyabilmenin yanı sıra Osmanlı Devletin'de mahalli hukuki sisteminin çalışma şekli, davanın büyüklüğü veya küçüklüğüne önemli veya önemsiz oluşuna bakılmaksızın kesintiye uğramadan, ivedilikle yerinde tecellî ettirilmesi hayranlık uyandıran bir sonuç olmuştur. Tarihimize ait belgeleri okuyabilmenin bir ayrıcalık olduğunu hissettim. En önemlisi Osmanlı Devleti'nin ve Kayseri tarihine olsa katkıda bulunabilmemizin bu çalışmamızda en önemli sonuç olduğunu düşünüyoruz.Ağustos,2010, 218 sayfa
Özet (Çeviri)
We studied about the 82/ 2 Number of Kayseri Shari?a Court Records (H.1085/M.1674-1675) transcription and evaluation studies on the social life of the Ottoman Empire. Our aim is getting knowledge about Kayseri?s legal, social, military, political and economic life and to contribute for the research on this subject and to supply documents to be readable.Shari?a Court Records microfilms have been brought from the National Library in Ankara to Kayseri, Erciyes University Faculty of History. The main source of our work 82 / 2 of the Shari?a Court Records. We got the shari?a court Records from the Kayseri and Region of Kayseri History Research Center and they have been provided with photocopies.In this study we collected some informations about the Ottoman Empire?s martial law and the Shari'a Court Records Law shari?a description of the historical development and the importance. We calssified all the documents for the Shari?a Court Records acording to sequence number and transcript and summaries theese documents. In the last part of the thesis we had a general knowledge and evaluation about the structure about the city.For this study we had predicted period of 12 months. But when we were reading and transcribing theese documents we had some diffuculties. For that reason we had to get additional period.With this sutdy; how was it diffucult in the beginning to read the documents about the ottoman Empire history we saw it can be readable with patient. And we enjoyed to transcript the Shari?a Court Records. Acording to me it is admirable result that; besides to read the documents Ottoman Empire?s Local legal working system. The court resulted all the cases without looking important or unimportant and sizes. We think that the most important result is to contribution to Ottoman Empire and the Kaiser?s small part.August, 2010, 218 pages