Ortaöğretim kurumlarında karakter eğitimi sorunu (Kayseri ili örneği)
The problem of character education in high schools (A sample study in Kayseri)
- Tez No: 263224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Kişilik, Ahlak, Ahlak Gelişimi, Karakter Eğitimi, Character, Personality, Morality, Moral Development, Character Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada ortaöğretim kurumlarında karakter eğitimi sorunu ele alınmıştır. Araştırmada Kayseri ili merkezindeki ortaöğretim kurumlarındaki karakter eğitimi sorununun ele alınması amaçlanmıştır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri ili merkezindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 2009-2010 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Kayseri ili, Melikgazi ve Kocasinan ilçelerinden tesadüfi olarak seçilen yirmi okuldan ankete katılmayı kabul eden 303 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri alanyazın taraması ve anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Çözümlemeler bu anketler üzerinden yapılmış ve veriler öğretmenler için çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir.Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket formunun hazırlanmasında ilgili literatür taranmış ve öğretmen ve uzman görüşleri de dikkate alınmıştır. Anketlere verilen yanıtlar bilgisayara işlenmiş, SPSS 13.0 paket programı ile t-testi ve varyans analizi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu bulgular tablolar halinde yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öğretmenlerin ders esnasında karakter eğitimiyle ilgili konuları çok önemsedikleri, ancak bu tutum ve davranışların öğrencilerde ortaya çıkma düzeyinin orta düzeyde kaldığı görülmektedir. Bunun bazı temel nedenleri bulunmaktadır. Örneğin, müfredat programlarının çok yoğun olması, öğretmenlerin branşlarıyla ilgili öğretim yapmayı asli görev olarak algılamaları ve öğretmenlerin karakter eğitimiyle ilgili etkinlikler konusunda donanımlı olmamaları karakter eğitimini zorlaştırmaktadır. Ayrıca genç, bekar, kıdemi daha az olan ve çocuk sahibi olan öğretmenlerin dersleri esnasında bu davranışları daha çok önemsedikleri ve bu davranışlara daha fazla rastladıkları görülmüştür.Elde edilen bulgulara ve sonuçlara dayalı olarak araştırma sonucunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, character education problem in high schools is studied. The aim of this research is to find out about the character education problem in the high schools in Kayseri.The survey method has been used for the research. The research population is the teachers in the secondary schools in Kayseri. The questionnaire was applied to 303 high school teachers who accepted to answer the questions in the questionnaire and work in high schools in Melikgazi and Kocasinan in Kayseri in 2009-2010 fall term. The data were gathered by the literature review and by the use of the questionnaire. The analysis was done according to the data gathered by the questionnaires.A questionnaire has been used as a way of collecting information in this research. The questionnaire was prepared by reviewing the related literature. Also the suggestions of some teachers and experts were taken into consideration. The data gathered by the questionnaires were coded in the computer and analyzed by using SPSS 13.00 packet programme. Then these data have been organized in tables and have been interpreted.According to the results of the research, the teachers give a lot of importance to acquisition of the qualities about character education in the questionnaire during their lessons. However, the frequency of appearance of these qualities in the students is at medium level. There are some basic reasons of this result. For instance, the programs of the lessons are very intense. Moreover, teachers think that their main duty is teaching their lessons, not educating during the lessons. In addition, teachers are not professional at performing activities related to character education. Furthermore, young, single and new teachers in addition to teachers with children give more importance to the acquisition of the qualities about character education than old, married, experienced teachers and teachers who have no children. As a result of this, the frequency of appearance of these qualities in the students increases in these teachers classrooms.At the end of the study, several suggestions were made according to the findings and results of the research.