Tarihselcilik ve nesih ilişkisi
Understanding historicism and abrogation
  1. Tez No: 263225
  2. Yazar: AHMET KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsellik, tarihselcilik, nesih
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tezimizin konusu, Tarihselcilik ve Nesih İlişkisidir. Araştırmamızda özellikle tarihselciliğin ne anlam ifade ettiği ile nesih konusunun neliğini inceleyerek bu kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini inceledik. Bu amaçla tarihselcilik konusunda yazılmış eserleri inceleyerek bu konunun anlam sahasını inceledik. Arkasından nesihle ilgili kitapları inceledik. Usul kitaplarındaki nesihle ilgili bölümleri tespit ederek onları tasnifledik. Daha sonra tarihselcilikle nesih ilişkisini inceledik.Tarihselcilik ve nesih ilişkisi konusunu incelediğimiz tezimiz, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Girişte, tezin konusu, tezin önemi ve amacı, tezin sınırlandırılması, tezin yöntemi ve tezin bölümleri hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde, tarihsellik ve tarihselcilik kavramları ve bu kavramların anlam alanı, tarihselciliğin tarihsel gelişimi ve öncü isimleri, tarihselciliğin İslam dünyasına geçişi, İslam dünyasındaki temsilcileri ve görüşleri, Kur'an'a tarihselci yaklaşımı savunanların iddiaları ve görüşlerinin değerlendirilmesi konuları araştırılarak incelenmiştir.İkinci bölümde, neshin kelime ve ıstılahi anlamı, neshin tarihi gelişimi, neshi kabul edenler ve delilleri, neshi reddedenler ve delilleri, neshin hikmeti, nesih beda ilişkisi, nasih ve mensuh kavramlarıyla nasih mensuh ayetler konuları araştırılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde, tarihselcilik ve nesih ilişkisi incelenmiştir. Tarihselcilikle neshin anlam sahası yönünden, akli ve nakli deliller yönünden, maslahat yönünden ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca nesh olgusunun Kur'an'ın tarihselci okunuşuna delil olup olmadığı araştırılmış ve mensuh ayetlerin tarihselcilik bağlamında değerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra sonuç kısmında genel bir değerlendirme yapılarak tezde ulaşılan neticeler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis is about the relationship between historicism and abrogation(naskh). In our research we especially focused on what the historicisim refer and the features of abrogation and how they were affected one another. Depending on this we researched the written books and articles about the historicisim to set out the fields of its meaning. We also analyzed the books realated to abrogation. Moreover we catagorized the chapters of the methodologists?books related to abrogation. Furthermore we compared the relationships between the historicism and abrogation.The thesis about the relationship between historicism and abrogation consists of an inroduction and three main chapters.In the inroduction, the topic of the thesis, the importance of the thesis, the aim of the thesis, the restrictions of the thesis, the methods of the thesis and the content of the chapters are given.In the first chapter the historicism and historicity and the concepts of these with references are defined and studied. Besides the founders of historicism and its advocates in the historicism periods were pointed out. The concept of historicism in islamic world and its advocates are also mentioned here. The claims of those muslim advocates about understanding Qu?ran by historicism are represented here as well.The second chapter consists of these titles; the meaning of the abrogation, the historical approaches of abrogation, the advocates of the abrogation and their evidences about it, the necessity of abrogation and the connection between abrogation-bada. It is also studied that nasikh and mansukh Qu?ran verses with concepts of abrogatory and abrogator in the second chapter.In the third chapter the relationship between Abrogation and historicism were pointed out and studied widely. Considering the fields of abrogation and historicism the logical and scientific evidences are compared and realized together. The consept of abrigation is searched as an evidence of Qu?ran according to historicism and reading.In conclusion general review was done about the results of the thesis.Key words; Histricism, Historicity, Abrogation