Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği: Agos Gazetesi'nin konuya yaklaşımı üzerine bir inceleme
Membership of Turkey to European Union an examination about approach of Agos Gazette to the subject
- Tez No: 263226
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Agos Gazetesi, Avrupa Birliği, Azınlık Basını, Ermeni Basını, Agos Gazette, European Union, Minority Press, Armenian Press
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde, bir azınlık gazetesi olan Agos'un Türkiye'nin, Avrupa Birliği üyeliğine yaklaşımının karakteri incelendi. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine Agos Gazetesi'nin yaklaşımını tespit etmek için, Agos Gazetesi'nin çıkış tarihi olan 5 Nisan 1996 ile Türkiye'ye AB üyeliğine giriş için müzakere tarihinin verildiği 17 Aralık 2004 tarihleri arasındaki tüm sayılar tarandı. Ayrıca Agos haftalık bir gazete olduğu için 17 Aralık 2004'e ilişkin haber ve yorumlar bir sonraki haftayı kapsadığından 24 Aralık 2004 tarihli sayı da inceleme alanında yer aldı. Çalışmada öncelikle, Agos Gazetesi'nin Türkiye'nin azınlık bir grubu olan Ermenilerin basın organı olması dolayısıyla, azınlıklar konusu ve AB'nin azınlık yaklaşımı incelendi. Ardından Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili tarihsel bağ kuruldu. Daha sonra Türkiye'deki azınlık basını hakkında özlü bir tarihsel değerlendirme yapıldı. Bu tezde, bir azınlık gazetesi olarak Türkçe-Ermenice yayın yapan Agos'un diaspora Ermenilerinden farklı olarak Türkiye'nin üyeliğini çoğunlukla savunduğu, Agos'un Türkiye'nin demokratikleşmesini her şeyin önünde tuttuğu ortaya çıktı. Ayrıca diasporanın yoğun şekilde desteklediği ve Türkiye'nin üyeliğinin önünde engel oluşturması için çaba gösterdiği soykırım yasa tasarılarına, Agos'un destek vermediği saptandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis the characteristic of approach of Agos Gazette, which is one of the Turkey?s minority gazettes, for the Turkey?s membership to European Union, in the period of Turkey?s European membership has been examined. In order to determine the approach of Turkey?s European Union membership; the whole issues that have been published between 5 April 1996 , which is the first issuing date of Agos Gazette, and 17 December 2004, which is the date of negotiation given to Turkey for entering EU Membership have been scanned. On the other hand; as Agos is a weekly gazette and as the news and the comments that are related to 17 December 2004 comprises the next week also, the issue of 24 December 2004 has been taken under examination too. In the study firstly, the subject of the minorities and the approach of EU about minorities have been examined because Agos Gazette is the press organ of Armenians who are one of the minorities of Turkey. Then a historical correlation has been constituted in relation to the Turkey?s EU membership. Then a substantial historical evaluation about the minority press in Turkey has been made. This study has appeared that Agos that prints gazette both in Turkish and Armenian languages, differently from the Armenians of Diaspora, defends Turkey?s membership mostly and it puts the democratization of Turkey in front of everything. Separately it has been determined that Agos does not give any support to the law drafts about racial extermination which Diaspora supports intensively and strives to put as an obstacle in front of Turkey?s membership .