Uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları
Substance or drug crimes stimulants
  1. Tez No: 263399
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN YENİSEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, uyuşturucu ve uyarıcı madde, suiistimal, mücadele, Turkish Penal Code, drugs and stimulant drugs, abuse, fighting
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Uyuşturucu veya uyarıcı madde üretimi, ticareti, kullanımı, her ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin de geleceği için önemli bir tehdittir. Hemen her toplum devamlılıklarını sağlamak için uyuşturucu veya uyarıcı madde ile savaşmaktadır. Ülkemizde de uyuşturucu veya uyarıcı madde üretimi, ticareti ve kullanımı ülke geleceği için büyük bir tehlike oluşturduğundan, toplumun hemen her birimi bu mücadelede ortak hareket etmelidir. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için, öncelikle ortaya çıkma gerekçelerinin doğru tespit edilmesi gerekmektedir.Uyuşturucu veya uyarıcı madde sorunu, sadece Ceza Hukukunun problemi değildir. Bütün toplum, toplumun her bölümü bu soruna ortak bir çözüm bulmak için bir arada çalışmalıdır. Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin insan üzerindeki olumsuzluklarını, bir milletin geleceği için nasıl bir tehdit oluşturduğunu, aile ve okul yaşamında, emniyet birimlerinin de desteği ile ortak ele alınarak gösterilmelidir. Bu organların herhangi birinin yetersizliği, istenen sonucun alınmasını engelleyecektir.Ülkeler, uyuşturucu tehdidine karşı bazı önlemler almakta, yasalarında bu tehdidin önüne geçebilmek için düzenlemeler yapmaktadırlar. Çünkü uyuşturucu veya uyarıcı madde ticaretinden mağdur olan yine halktır, millettir. Bu ticareti yapan kesim, buradan elde ettikleri kazancı yine milletin bölünmez bütünlüğüne karşı bir tehdit olarak kullanmaktadır. Uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminin, dağıtımının ve kullanımının önüne geçmek, Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü için de son derece gereklidir. Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, yasalarıyla ve organlarıyla bu mücadeleyi gerçekleştirmektedir.Çalışmamız, Türk Ceza Kanunu'nun, uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları ile ilgi düzenlemelerini araştırıp değerlendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bu çalışma hazırlanırken, başta Türk Ceza Hukuku Külliyatı olmak üzere birçok kitap, tez, dergi, makale, rapor, web sayfalarından yararlanılmıştır.Çalışmamın birinci bölümünde, Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin suiistimali, uyuşturucu ve uyarıcı madde, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler ile ilgili uluslararası çalışmalar, mevzuatımızda uyuşturucu ve uyarıcı madde ve Türk Ceza Kanunu'nda uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin gelişim boyutu ele alınmıştır.Çalışmamın ikinci bölümünde ise; Türk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu ve uyarıcı madde suçları, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçları, Uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarında yargılama hukuku ele alınmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında uyuşturucu ve uyarıcı madde suçları ile mücadelede hangi yöntemlere başvurulması gerektiği, Türk Ceza Kanun'unun uyuşturucu veya uyarcı madde suçları ile ilgili düzenlenmiş maddeleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Drugs or stimulant drugs production, trade, use, as each country of Turkey is a major threat for the future. Almost every community to ensure continuity of drug or stimulant drugs is the war. In our country, the drug or stimulant drugs production, trade and use for the future of the country creates a great danger, almost every unit of society in this struggle must be joint action. To eliminate this threat, primarily to the emergence of the grounds must be identified.Drug or stimulant drugs problem, the problem is not only criminal law. Whole society, every part of society to find a common solution to this problem must work together. Drugs and stimulant drugs on the negativity of the people, build for the future of a nation constitutes a threat, family and school life, the safety unit with the support of the public should be shown as discussed. Any of these organ failure, will prevent the desired outcome.Countries are taking some precautions against the threat of drugs, the law passed in front of these threats are to make arrangements. Because the victims of trafficking drugs or stimulants are still popular, is the nation.This makes trading sector, the gains obtained here against the indivisible integrity of the nation is used as a threat. Drugs or stimulants of the production, distribution and use to prevent Turkey's unity and integrity is required for extremely. Republic of Turkey as a state of law, laws and bodies that carries out the fight.Our study of the Turkish Penal Code, drug or stimulant drugs and crime and to evaluate and investigate the regulation of interest was prepared. Preparing this study, particularly to the Turkish Criminal Law Külliyatı many books, theses, journals, articles, reports, web pages have been used.The first part of my work, drugs and abuse of stimulants, narcotics and stimulants, narcotics and stimulant drugs related to international studies, drugs and stimulant drugs in our legislation and the Turkish Penal Code the development of drugs and stimulant drugs has been taken up size.In the second part of my work; the Turkish Penal Code in the field of drugs and stimulant drugs crime, the Turkish Penal Code and stimulant drugs drug trade crime, drugs and stimulant drugs trial in criminal law issues have been addressed. The results of the study drug and stimulant drugs in the fight against crimes which method should be resorted to, the Turkish Penal Code related to drugs or organized crime stimulant material substances have been evaluated.