Geometri öz-yeterliği, cinsiyet, sınıf seviyesi, anne-baba eğitim durumu ve geometri başarısı arasındaki ilişkiler
The relationships between geometry self-efficacy, gender, grade level, parents? education level and geometry achievement
- Tez No: 263439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik, başarı, cinsiyet, sınıf seviyesi, anne ve baba eğitim durumu, Geometry self-efficacy, geometry achievement, gender, grade level, educational level of parents
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İlköğretim 2. kademe öğrencileriyle gerçekleştirilen bu araştırmanın iki amacı vardır. Birincisi, geometriye yönelik öz-yeterlik inancı ile cinsiyet, sınıf seviyesi ve anne-baba eğitim durumu arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. İkincisi ise, cinsiyet ve anne-baba eğitim durumu kontrol edildiğinde, öz-yeterlik inancının geometri başarısı üzerindeki etkisini araştırmaktır.Araştırma 2009 ? 2010 güz döneminde Bolu ili merkez ilçesindeki 34 ilköğretim okulu arasından rasgele seçilmiş 14 ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar bu ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarına devam eden toplam 1007 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın verisi kişisel bilgi formu, araştırmacı tarafından oluşturulan geometri başarı testleri ve Günhan ve Başer (2007) tarafından geliştirilen geometriye yönelik öz-yeterlik ölçeğinden oluşan bir anket yardımıyla elde edilmiştir. Başarı testlerinin madde analizleri, ITEMAN; geometriye yönelik öz-yeterlik ölçeğinin boyutlarını doğrulayan faktör analizi LISREL 8.7; araştırma problemlerine ait analizler ise SPSS 13 programı kullanılarak yapılmıştır.Analiz sonuçları; cinsiyetin geometriye yönelik öz-yeterlik inancı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. Ayrıca sınıf seviyesi ve anne-baba eğitim durumunun, geometriye yönelik öz-yeterlik inancı üzerindeki etkilerinin pratikte anlamlı olmayabileceği bulunmuştur.Araştırma bulgularına göre, tüm sınıf seviyelerinde, cinsiyetin geometri başarısı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı bulunmuştur. Ayrıca anne ve baba eğitim durumu ile geometri başarısı arasında ise istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür.Cinsiyet, anne ve baba eğitim durumu kontrol edildiğinde tüm sınıf seviyelerinde geometri başarısı ile geometriye yönelik öz-yeterlik inançları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu bağlamda başarı ile olumlu öz-yeterlik inançları arasında pozitif; olumsuz öz-yeterlik inançları arasında ise negatif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are two aims of this research which has been carried out on the secondary school (6th to 8th grade) students. The first aim is to examine whether there is a relationship between self-efficacy beliefs towards geometry, gender, grade level, and parents? education level. The second one is to examine the effect of self-efficacy beliefs on the geometry achievement by controlling gender and parents? education level.The research has been carried out in 14 elementary schools chosen randomly out of 34 elementary schools in the central district of Bolu in 2009-2010. The participants are comprised of 1007 students studying at the 6th, 7th, and 8th grades. The data of the research have been obtained with the help of personal information form, geometry achievement test formed by the researcher, and a questionnaire composed of self-efficacy scale which has been developed by Günhan and Başer (2007). The item analysis of achievement tests was done by using ITEMAN, the factor analysis justifying the dimension of the self-efficacy scale towards geometry was done by using LISREL 8.7, and the analyses about the research problems were done by using SPSS 13.The results of the analysis have shown that gender does not have a significant effect on self-efficacy belief towards geometry. Also the effects of grade level and parents? education level on self-efficacy belief towards geometry may not be significant in practice.According to research findings, in all grade levels, gender has been found not to have a significant effect on geometry achievement. Moreover, it has been seen that there is a statistically positive significant relationship between the educational level of parents and geometry achievement.When gender and educational level of parents have been controlled, a statistically significant relationship between geometry achievement and self-efficacy beliefs towards geometry has been seen in all grade levels. In this respect, a positive relationship between achievement and positive self-efficacy beliefs, and a negative relationship between achievement and negative self-efficacy beliefs have been found.