5-6 yaş grubu çocuklarda karşılaşılan davranış problemlerinin ve annelerinin çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesi ( Sakarya ili örneği)
Analysis of the 5-6 age group children problems behavioral and attitudes of mothers' child rearing ( Sakarya city sample)
  1. Tez No: 263443
  2. Yazar: SUNA TAŞIN YETER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN YILDIZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış problemleri, 5-6 yaş dönemi çocuklar, çocuk yetiştirme tutumları, okul öncesi eğitim, çocuk gelişimi, Behavior problems, 5-6 age group children, child- rearing attitudes, preschool education, child development
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada, 5-6 yaş grubu çocuklarda karşılaşılan davranış problemleri ve annelerinin çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma betimleyici tarama modelli bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Sakarya il merkezinde bulunan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin Çocuk Gelişim Ünitesine başvuran toplam 150 anne ve çocuğu oluşturmuştur.Araştırma verilerinin elde edilmesinde, araştırmacı tarafından alan yazın incelenerek hazırlanan ? Kişisel Bilgi Formu?, annelerin çocuk yetiştirme tutumlarını ölçmek için Schaefer ve Bell (1958) tarafından geliştirilen ?Parental Attitude Research Instrument (PARI) Aile Hayatı Ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği? ve çocukların problem davranışlarını ölçmek için Şehirli ( 2007) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış 73 maddelik ? Çocuk Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği? kullanılmıştır.Çalışmada elde edilen verilerin, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) ve Hipotez testlerinin analizinde bağımsız örnek t-testi, anova ve korelasyon analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda;PARI ve ÇDDÖ alt boyutlarının demografik özellikler arasında anlamlı farklılık vardır.? Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme? boyutu ile ?Aşırı Koruyucu Annelik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ? Geçimsizlik? boyutu ile ?Aşırı Koruyucu Annelik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ? Geçimsizlik? boyutu ile ?Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Sıkı Disiplin? boyutu ile ?Aşırı Koruyucu Annelik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Sıkı Disiplin? boyutu ile ?Demokratik Davranma ve Eşitlik Tanıma? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Sıkı Disiplin? boyutu ile ?Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.?Sıkı Disiplin? boyutu ile ?Geçimsizlik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.?İsyankar Davranışlar? boyutu ile ?Aşırı Koruyucu Annelik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?İsyankar Davranışlar? boyutu ile ?Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?İsyankar Davranışlar? boyutu ile ?Geçimsizlik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?İsyankar Davranışlar? boyutu ile ?Sıkı Disiplin? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Uyum? boyutu ile ? Demokratik Davranma ve Eşitlik Tanıma? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Uyum? boyutu ile ? Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.?Uyum? boyutu ile ? Geçimsizlik? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.?Uyum? boyutu ile ?İsyankar Davranışlar? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Sosyal Kaygı? boyutu ile ?Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Sosyal Kaygı? boyutu ile ?Sıkı Disiplin? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. ?Sosyal Kaygı? boyutu ile ?İsyankar Davranışlar? boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.PARI alt boyutlarının isyankar davranışlar, uyum ve sosyal kaygı üzerinde etkisini gösteren regresyon modeli anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, the 5-6 age group in children encountered behavior problems and mothers? child- rearing attitudes examining the 5-6 age group in children encountered behavior problems and mother? child- rearing attitudes and the relationship between the purpose was to investigate.The research is a study with screening model. The research sample in Sakarya province on Women?s and Children?s Hospital and referred to the Child Development Unit has created a total of 150 mother and child.Research data to obtain, by the researcher, prepared the ?Personal Information Form?, the mother of the child- rearing attitudes to measure the Schaefer and Bell (1958) developed by the ?Parental Attitude Research Instrument (PARI), Family Life and Child Rearing Attitudes Scale and Children?s problem behaviors and to assess urban (2007) developed by the validity and reliability studies were conducted on item 73, ?Child Behavior Rating Scale? was used.The findings of the are evaluated for statistical analysis using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 software was used. Descriptive statistical methods used to evaluate the study data (frequency, percentage, mean, Standard deviation) were used. Testing hypotheses in the analysis of independent samples t- test, anova and correlation analysis were used.Inconclusion;PARI and child behavior rating scale subscales are significant differences between the demographic characteristics.Reject the housewife role- Over-protective motherhood, Incompatibilities- Over- protective motherhood, Incompatibilities-Reject the housewife role, Strict discipline- Over-protective motherhood, Strict discipline- Democratic Behavior and Equality Recognition, Strict discipline- Reject the housewife role, Strict discipline- Incompatibilities, Rebellious behaviors- Over-protective motherhood, Rebellious behaviors- Reject the housewife role, Rebellious behaviors- Incompatibilities, Rebellious behaviors- Strict discipline, Adaptation- Democratic Behavior and Equality Recognition, Adaptation- Reject the housewife role, Adaptation- Incompatibilities, Adaptation- Rebellious behaviors, Social Anxiety- Reject the housewife role, Social Anxiety- Strict discipline, Social Anxiety- Rebellious behaviors are a significant correlation between size.PARI subscales rebellious behavior, conformity and social concerns of its effect on the regression model is significant.