Etik iklimin; satış elemanlarının iş tutumlarına ve iş performanslarına etkisi: İlaç sektöründe bir uygulama
The effect of ethical climate on salesperson?s job attitudes, and job performance: An application in pharmaceutical sector
- Tez No: 263446
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S.SELİM EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik iklim, örgütsel bağlılık, yöneticiye güven, iş tatmini ve iş performansı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmalarda, etik iklimin; satış elemanlarının iş tutumlarına ve iş performanslarına etkisini incelemektir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır:Çalışmanın birinci bölümünde, araştırma ile ilgili genel bir giriş yapılarak, araştırmanın ana konusu olan etik iklimin önemi ortaya konmuş ve diğer değişkenler açıklanmıştır. Kişisel satış, örgütsel bağlılık, yöneticiye güven, iş tatmini ve satış elemanı iş performansı kavramlarının tanımları yapılmaktadır.İkinci bölümde, araştırmada incelenen değişkenler arası ilişkiler, literatürde yer alan araştırmalara dayandırılarak açıklanmakta, araştırmaya ilişkin genel model ve araştırma hipotezleri ortaya konmaktadır. Yine bu bölümde, araştırmanın ana kütlesi ve örneklem yapısı, veri toplama yöntemi, kullanılan ölçekler, verilerin analizi, demografik bulgular, faktör analizleri, ve araştırmada ortaya konan hipotezlere ilişkin korelasyon ve regresyon analizleri yer almaktadır.Üçüncü bölümde de, araştırmada ulaşılan sonuçlar ve elde edilen bulgular değerlendirilmekte, araştırmaya ilişkin öneriler ortaya konmaktadır.Çalışmaya 206 satış elemanı, 31 soruluk anketi cevaplandırarak katılmıştır. Araştırma sonucunda, satış elemanlarından elde edilen verilerle, etik iklimin; örgütsel bağlılık, yöneticiye güven ve iş performansı üzerinde pozitif yönde etkilerinin olduğu, yöneticiye güvenin; iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerine, örgütsel bağlılığın da iş performansı üzerinde yine pozitif etkilerinin olduğu bulgusu elde edilmiştir. Bunların yanı sıra etik iklimin iş tatmini üzerine, iş tatmini ve yöneticiye güvehttp://172.16.2.31:8041/UlusalTezMerkezi/YonetimPaneli/dizin.jspnin de iş performansı üzerinde etkilerinin olmadığı bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to examine the effect of ethical climate on salesperson?s job attitudes and job performance in enterprises activating in pharmaceutical sector. The study consists of three sections:In the first section by introducing the foreknowledge related to the research, the importance of ethical climate which is the main topic of the research is emphasized and the other variables are explained. Also, the concepts personal selling, organizational commitment, trust in supervisor, job satisfaction and salesperson job performance are defined.In the second section, the relationships between the variables which are examined in the research are explained depend on the researches which are found in the litterateur, general model and research hypothesis related to the research are presented. In this section the research?s primary resource, sampling structure, data collection technigue, scales, data analysis, demographical findings, factor analysis, correlation and regression analysis which are related the hypothesis produced in the research are also involved.In the third section, the results and the findings which are reached in the research are evaluated and the offers related to the research are presented.206 salespeople have attended to the study answering the survey which consist of 31 questions. At the end of the research, with the help of the data which is gotten from the salesperson?s, it is proved that the ethical climate has a positive effects on organizational commitment , trust in spervisor and job performance: the trust in supervisor has a positive effects on job satisfaction and organizational commitment and lastly the organizatıonal commitment has a positive effect on job performance. In addition to this, the fact that the ethical climate has no effect on the job satisfaction; and the job satisfaction and trust in supervisor have no effect on job performance is standed.Key Words :Ethical Climate, Organizational Commitment, Trust In Supervisor,Job Satisfaction and JobPerformance.