Etnik pazarlama ve Türkiye'de gıda sektörüne yönelik bir örnek olay analizi
Ethnic marketing and a case study about food sector in Turkey
  1. Tez No: 263445
  2. Yazar: BİLAL SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM NUTANIŞ VELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik Kimlik, Etnik Pazarlama, Örnek Olay
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
20. Yy.lın ikinci yarısından itibaren bireylerin ve etnik grupların sosyal ve siyasal hakları genişlemeye başlamıştır. Bireylere ve etnik gruplara sağlanan bu haklar, ulusal yasalarla ve uluslar arası anlaşmalarla güvence altına alınmıştır.Toplumsal gelişmelere hiçbir dönem duyarsız kalmamış olan pazarlama uygulayıcıları, bireylerin ve etnik grupların sosyal ve siyasal haklarındaki gelişmeleri ve ayrıca bu grupların harcama gücünün yüksek olmasını bir pazarlama stratejisine dönüştürerek bütünleştirici bir anlayışın ürünü olan etnik pazarlamayı başlatmışlardır.Etnik pazarlama, 1960'larda Amerika'da başlamış ve etnik grupların olduğu diğer ülkelerde de pazarlama stratejisi olarak uygulamaya konmuştur. Günümüzde Amerika ve Avrupa başta olmak üzere etnik grupların toplam nüfus içindeki oranları ve aynı zamanda bu grupların harcama güçleri hızla artmaktadır.Türkiye'de etnik pazarlama Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yapılan yasal değişiklikler ile birlikte tartışılmaya başlanmıştır. Türkiye'deki etnik gruplar ve oranları dikkate alındığında, pazarlama uygulayıcılarının etnik pazarlama stratejilerini doğru adımlarla uygulamaya geçirmeleri söz konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the 20th century, the social and the political rights of the individuals and the ethnic groups were started to be extended.These rights provided with individuals and the ethnic groups ,were covered with the national laws and the international treaties.Marketing experts who have never been indifferent to the social developments, started the ethnical marketing converting the developments in the political and the social rights of the individuals and their high spending power to a marketing strategy.Ethnic marketing started in USA in 1960s and was put into practice in the other countries where there are ethnic groups as a marketing strategy.Today, the rate of ethnic groups in the total population essentially in USA and Europe increases, and so does their spending power.In Turkey, the phenomenon of ethnic marketing has been the matter of discussion after legal amendments in the frame of adjustment laws of European Union.When the ethnic groups and their rates in Turkey are considered, it is expected that the marketing experts in Turkey use the ethnic marketing strategy.KEY WORDS: Ethnic Identity, Ethnic Marketing, Case Study