Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda Frostig Görsel Algı Eğitim Programının etkisi
The impact of Frostig Visual Perception Training Program on dyslexsic children
  1. Tez No: 263447
  2. Yazar: NİHAL ERDEM ÖZAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ERATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme güçlüğü, Görsel algı, Frostig Görsel Algı Testi, Frostig Görsel Algı Eğitim Programı, Dyslexia, Visual Perception, Frostig Developmental Test of Visual Perception, Frostig Developmental Perception Training Program
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırma Frostig Görsel Algı Eğitim Programının, öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların görsel algı gelişimlerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada Bayrampaşa Rehberlik Araştırma Merkezinin yönlendirmesiyle çeşitli devlet hastanelerinin, çocuk psikiyatrisi kliniklerinden öğrenme güçlüğü tanısı almış ve başka herhangi bir engeli bulunmayan 20 öğrenci ile çalışılmıştır. Öğrenciler başvuru yapan 28 öğrenciden 1. ve 2. Sınıfta olanlar seçilmiştir. Seçilen 20 öğrenci de 10 öğrenci deney, 10 öğrenci kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Araştırmaya katılan tüm öğrencilere Frostig Görsel Algı testi ön test olarak uygulanmış deney ve kontrol gruplarında görsel algı becerileri yönünden anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.Araştırmacı tarafından deney grubuna 16 hafta, haftada iki gün birer saat olmak üzere Frostig Görsel Algı Eğitim Programı uygulanmış kontrol Grubundaki öğrencilere ise Frostig Görsel Algı Eğitim Programı uygulanmamıştır. Deney ve kontrol guruplarına Frostig Görsel Algı testi son test olarak tekrar uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel çözümlenmesi için Gruplar ve grup içi karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, eğitim öncesi ve sonrası karşılaştırmalarında ise Wilcoxon testi uygulanmış sonuçlar tablolarla ifade edilmiştir.Deney ve kontrol gruplarının görsel algılama becerileri boyutunda son testsonuçlarına göre deney grubunun, göz-motor koordinasyonu, şekil zemin algılama,şekil sabitliğini algılama, mekan ile konumu algılama ve mekan ilişkilerini algılamaboyutlarında anlamlı bir gelişme gösterdiği görülmüştür. Deney grubunun ön test ve son testlerinin karşılaştırılmasında elde edilen sonuçlara göre; görsel algılamanın tüm boyutlarında anlamlı bir gelişme görülmüştür. Kontrol grubunda anlamlı bir gelişme olmadığı sonucu bulunmuştur.Bu araştırmada sonuç olarak, ?Frostig Görsel Algı Eğitim Programı?nınÖğrenme güçlüğü yaşayan çocukların görsel algı gelişimlerinde olumlu yönde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Study investigates the impact of Frostig Visual Perception Training Program on the development of visual perception of dyslexic children.The sample group consisted of 20 children who are diagnosed as dyslexic (but don?t have any other disability) in several child psychiatry clinics. Out of 28 applicants, 20 were selected that attends first and second grade of primary schools. 10 children were used in experimental and the other 10 were utilized in control group. Before the training, Frostig Developmental Test of Visual Perception were administered both experimental and control groups and no significant difference found between groups in terms of visual perception skills.Frostig Visual Perception Training Program administered only to the experimental group by the researcher through 16 weeks (two days in a week, and an hour in a day). Frostig Developmental Test of Visual Perception were re-administered both experimental and control groups as post test. For the statistical analysis of the data Mann-Whitney U Test was used for in group and between groups comparisons. Wilcoxon Test was used to compare the test results that implemented before and after trainingComparison of experimental and control groups has indicated that experimental group has significantly progressed in terms of eye-motor coordination and perception of figure ground, constancy of shape, position in space, and spatial relationships. The analysis of experimental group?s pre and post test results revealed that experimental group has significantly developed in all dimensions of visual perception. In the control group any significant development has observed.As a result, study found that Frostig Visual Perception Training Program has positive impact on the development of visual perception of dyslexsic children.