Kaynaştırma uygulamaları yapılan ilköğretim okullarına devam eden zihinsel engelli bireylerin eğitim yaşantılarına yönelik görüşlerinin betimlenmesi
The description of intellectually disabled individuals views of their educational lives who are attending to primary schools that practice mainstreaming application
  1. Tez No: 263493
  2. Yazar: YELİZ YEKTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TANRIVERDİ KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Zihinsel Engelli Birey, Özel Gereksinimi Olan Birey, ÖzelEğitim Sınıfı, Genel Eğitim Sınıfı, Mainstreaming, Intellectual disability, Individuals with Special Needs, SpecialEducation Class, General Education Class
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında birinci ve ikinci kademe genel eğitimve özel eğitim sınıflarına, kaynaştırma uygulamasına devam eden zihinsel engelli bireylerineğitim yaşantılarına yönelik görüşlerini betimlemektir. Araştırma katılımcıları bir ildekiilköğretim okullarında özel eğitim ve genel eğitim sınıfında kaynaştırma uygulamasına devameden 28 özel gereksinimi olan öğrenciden oluşmaktadır.Araştırmanın amacına ulaşmada uygun veriler elde edebilmek için nitel araştırmayöntemlerinden görüşme yöntemi seçilmiş, görüşme tekniklerinden yarı yapılandırılmışgörüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme esnasında ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Görüşmeleryarı yapılandırılmış görüşme soruları ile yapılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sınıf öğretmenleri verehber öğretmenleri ile informal görüşmeler yapılmış ve öğrencilerle ilgili günlük tutulmuştur.viAlınan bilgiler çerçevesinde, okullar arasından araştırma yapılacak 5 okul seçilmiştir.Araştırmacı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden araştırmasını gerçekleştirebilmek için gerekli izinbelgesini almıştır. Görüşme yapılacak öğrenciler özel eğitim sınıfına ve genel eğitim sınıfınınbirinci ve ikinci kademesine devam eden, sözlü ve yazılı olarak kendini ifade edebilen, orta vehafif derecede zihinsel yetersizliği olan öğrencilerden seçilmişlerdir. Öğrencilerden 19'u geneleğitim sınıfına, 9 `u özel eğitim sınıfına devam etmektedirler. Görüşme yapılan öğrencilerin10`u kız 18'i ise erkek öğrencilerden oluşmuştur. Zeka puanlarına göre, öğrencilerden 7 `si ortaderecede zihinsel engelli, 21'i ise hafif derecede zihinsel engelli tanısı almıştır. Orta derecedezihinsel engelli tanısı alan öğrencilerin 3 `ü genel eğitim sınıfına devam etmekte diğer 4'ü iseözel eğitim sınıfına devam etmektedir.Öğrenciler belirlendikten ve okul personeli ve veliler ile görüşüldükten sonra, birgörüşme takvimi hazırlanmıştır. Görüşmeler bu takvime bağlı olarak yapılmış ve sonrasındakayıtların dökümü aşamasına geçilmiştir. Görüşme sırasında kullanılan ses kayıtlarının, heröğrenci için, hiçbir değişiklik yapılmadan aktarımı yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda, özel gereksinimi olan öğrencilerin görüşleri doğrultusunda,elde edilen bulgularda, özel gereksinimi olan öğrencilerin, kaynaştırma uygulaması içerisinde,bulundukları sınıflara, sınıflarındaki arkadaşları, öğretmenleri ile ilişkilerine ve okula yönelikyaşantılarının genellikle olumlu olduğu görülmekle beraber, bu öğrencilerin sınıflarında bazısorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Bu sorunların, özel gereksinimi olan öğrencilerin birkısmının, sınıfta öğretmen ve öğrenciler tarafından kendilerine vurulması, öğretmen vearkadaşları ile ilişkilerinde yaşadıkları iletişim sıkıntısı, öğretmenler tarafından sunulan geridönüt eksikliği ve öğretmenlerin özel gereksinimi olan öğrencilere yönelik öğretimseluyarlama güçlükleri olduğu görülmüştür. Okullarda özel gereksinimi olan bireyler için sınıfiçi ya da sınıf dışında özel eğitim destek hizmetlerinin sunulamadığı bulgular arasında yeralmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to describe educational experiences of individuals withintellectual disabilities? placed in K-8general education and special education classrooms ingeneral education schools. The research participants are 28 students with intellectualdisabilities who placed in K-8 general and special education classrooms, in a city of Turkey.In order to obtain the appropriate data to achieve the purpose of this research,interview method was chosen among qualitative research methods and the semi- structuredinterview technique was chosen to conduct interviews. During the interviews a voicerecording device was used. In the interview, semi-structured interview questions were asked.Also the informal interviews have been made with general education teachers and schoolcounselors and logs were kept about the students.Five general education schools were selected randomly to conduct this research. Theresearcher obtained the required permission document from Provincial National EducationivBoard. The students to be interviewed are in K-8 general education classes and specialeducation classes that can express themselves orally and in writing, with moderate and mildlevel of Intellectual disabilities. 19 of them are in general education classes while 9 in specialeducation classes. 10 of the students interviewed are girls and 18 are boys. According to theirIQ scores, 7 were diagnosed with moderate retardation and 21 were diagnosed with mildretardation. 3 of the students diagnosed with moderate retardation are in general educationclasses and 4 of them are in special education classes.After the students were selected, the school staff and parents were informed andconsent letters were signed by parents and students. An interview schedule was prepared.Interviews were held due to this schedule. Than the transcription process of the interviewrecords was followed. The voice recordings of the interviews of each student were transcribedwithout any modification.At the end of the research, in accordance with the views of the students with specialneeds in classes with mainstreaming applications, their relationships with their teachers andother students in their classes, and their school lives are generally positive, although they havesome problems in classes. Some of these children with special needs face problems such asabusive teachers and classmates, the communication challenges with teachers and classmates,the lack of feedback from teachers and the teacher's instructional adaptation problems forchildren with special needs. The findings include that in schools there are no specialeducational support for children with special needs, in or outside of the class.