Ortaöğretim okulu yöneticilerinin dönüşümsel liderlik özllikleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki(Bolu ili örneği)
The connection between the transformational leadership of the secondary school directors and organizational commitment of the teachers
- Tez No: 263504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümsel liderlik, örgütsel bağlılık, öğretmen
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma; ortaöğretim okulu yöneticilerinin dönüşümsel liderlik özellikleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında öğretmen görüşlerine göre nasıl bir ilişki olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda kullanılan anket; 2007?2008 öğretim yılında Bolu Merkez ilçede eğitim ve öğretim yapan tüm ortaöğretim okulu öğretmenlerine uygulanmış, geçerli bulunan 465 anket değerlendirilmiştir. Anket sonuçları; bilgisayar ortamında SPSS 15.0 istatistiksel programı ile güvenilirlik, frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılarak, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde regresyon analizi, t-testi ve varyans analizi yöntemleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; Yöneticilerin dönüşümsel liderlik özelliklerinden Bireysel İlgi ve Zihinsel Teşvik ile öğretmenlerin duygusal bağlılıkları arasında, Yöneticilerin dönüşümsel liderlik özelliklerinden İlham Verici Motivasyon, Bireysel İlgi ve Zihinsel Teşvik ile öğretmenlerin devam bağlılığı arasında, yöneticilerin Bireysel İlgi ve öğretmenlerin normatif bağlılıkları arasında anlamlı ilişkiler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done fort he purpose of defining the connection between the transformational leadership of the secondary school directors and the organizational commitment of teachers according to the teachers visions.The survey prepared fort he aim has been applied to the teachers of the whole secondary schools in the center district of Bolu in 2007-2008 education year. 465 valid surveys have been evaulated. The results of the survey have been evaulated by using statistical programme, SPSS 15.0 in computer.