Sınıf öğretmenlerinin kullandıkları sınıf yönetimi yaklaşımlarıyla öğrencilerin sınıfta gösterdikleri şiddet (bullying) davranışları arasındaki ilişki
The relationship between the approaches of elementary teachers? used class management and students? showed violent behavior
- Tez No: 263506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi yaklaşımları, şiddet, Classroom management approaches, bullying
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin kullandıkları sınıf yönetimi yaklaşımları ile öğrencilerin sınıfta gösterdikleri şiddet davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan ve 20 sorudan oluşan şiddet ölçeği ve 26 sorudan oluşan yaklaşım ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Bolu ili merkez ilçede 14 ilköğretim okulunda bulunan 150 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır;-Öğretmenlerin sınıf içerisinde öğretimsel yönetimi kullanma düzeyleri ile öğrenciler arasında yaşanan duygusal şiddetin görülme sıklığı arasında çok zayıf(-,194) ve anlamlı (p= ,017) bir ilişki vardır. Negatif yönde olan bu ilişkiye göre, öğretmenlerin öğretimsel yönetimi kullanma düzeyleri arttıkça öğrencilerin birbirlerine duygusal şiddet uygulama düzeyleri azalmaktadır.-Öğretmenlerin sınıf içerisinde öğretimsel yönetimi kullanma düzeyleri ile öğrenciler arasında yaşanan cinsel şiddetin görülme sıklığı arasında çok zayıf (-,168) ve anlamlı (p= ,040) bir ilişki vardır. Negatif yönde olan bu ilişkiye göre, öğretmenlerin öğretimsel yönetimi kullanma düzeyleri arttıkça öğrencilerin birbirlerine cinsel şiddet uygulama düzeyleri azalmaktadır.- Öğretmenlerin sınıf içerisinde insan yönetimini kullanma düzeyleri ile öğrenciler arasında yaşanan duygusal şiddetin görülme sıklığı arasında çok zayıf (-,180) ve anlamlı (p= ,028) bir ilişki vardır. Negatif yönde olan bu ilişkiye göre, öğretmenlerin insan yönetimini kullanma düzeyleri arttıkça öğrencilerin birbirlerine duygusal şiddet uygulama düzeyleri azalmaktadır.- Öğretmenlerin sınıf içerisinde insan yönetimini kullanma düzeyleri ile öğrenciler arasında yaşanan cinsel şiddetin görülme sıklığı arasında çok zayıf (-,185) ve anlamlı (p= ,023) bir ilişki vardır. Negatif yönde olan bu ilişkiye göre, öğretmenlerin insan yönetimini kullanma düzeyleri arttıkça öğrencilerin birbirlerine cinsel şiddet uygulama düzeyleri azalmaktadır.- Öğretmenlerin sınıf içerisinde davranış yönetimini kullanma düzeyleri ile öğrenciler arasında yaşanan duygusal şiddetin görülme sıklığı arasında zayıf (-,253) ve yüksek düzeyde anlamlı (p= ,002) bir ilişki vardır. Negatif yönde olan bu ilişkiye göre, öğretmenlerin davranış yönetimini kullanma düzeyleri arttıkça öğrencilerin birbirlerine duygusal şiddet uygulama düzeyleri azalmaktadır.- Öğretmenlerin sınıf içerisinde davranış yönetimini kullanma düzeyleri ile öğrenciler arasında yaşanan cinsel şiddetin görülme sıklığı arasında zayıf (-,318) ve çok yüksek düzeyde anlamlı (p= ,000) bir ilişki vardır. Negatif yönde olan bu ilişkiye göre, öğretmenlerin davranış yönetimini kullanma düzeyleri arttıkça öğrencilerin birbirlerine cinsel şiddet uygulama düzeyleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the use of classroom teachers with their classroom management approaches in the classroom for their students to investigate the relationship between violent behavior.In this research quantitative research methods are used. The data is prepared by researchers and consists of 20 questions of violance scale and 26 questions consisted of severity scales were collected with the approach. The sample of research were constituted with the helpings of 150 teachers in 14 primary school of the central district of Bolu.In this study the following conclusions were reached;- There is a weak (-, 194) and significant (p =, 017) relationship between the use of teachers in classroom management to instructional levels with among students who experienced the prevalence of emotional violence. According to this negative relationship, increases of using instructional management levels, students? levels of emotional bullying to each other are reduced.- There is a weak (-, 168) and significant (p =, 040) relationship between the use of teachers in classroom management to instructional levels with among students who experienced sexual violence incidence. According to this negative relationship, increases of using instructional management levels, students' levels of sexual violence are reduced to one another.- There is a weak (-, 180) and significant (p =, 028) relationship between the use of teachers? in classroom levels of human management with among students who experienced the prevalence of emotional violence. According to this negative relationship, increases of levels of using teachers? human management, students? levels of emotional bullying to each other are reduced.- There is a weak (-, 185) and significant (p =, 023) relationship between the use of teachers? in cassroom human managament levels with among students who experienced sexual violence incidence. According to this negative relationship, increases of levels of using teachers? human management, students' levels of sexual violence is reduced to one another.- There is a weak (-, 253) and highly significant (p =, 002) relationship between the use of teachers? in classroom behavior management levels with among students who experienced the prevalence of emotional violence. According to this negative relationship, increases of levels of using teachers? behavior management, students' levels of emotional violence is reduced to one another.- There is a weak (-, 318) and very highly significant (p =, 000) relationship between the use of teachers? in classroom behavior management levels with among students who experienced sexual violence incidence. According to this negative relationship, increases of levels of using teachers? behavior management, students' levels of sexual violence is reduced to one another.