Yönetsel denetim süreci ve stratejik planlama ilişkisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
The relationship between managerial control process and strategic planning system: The model of İstanbul Metropolitan Munucipality
- Tez No: 263511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ERENÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, planlama, yönetim, süreç, stratejik yönetim, stratejik planlama, kamu, kamu yönetimi, denetim, reform, performans, performans yönetimi, yönetsel denetim, Strategy, planning, management, process, strategic management, strategic planning, public, public management, control, reform, performance, performance management, managerial control
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Yönetsel denetim süreci ve stratejik planlama ilişkisi, stratejik yönetim sistemiyle kendisini ifade etmektedir. Stratejik planlama, stratejik yönetim sürecinin temelidir. Yani bu yönetim sisteminin birinci aşaması olan planlama aşamasından sorumlu olmaktadır. Yönetsel denetim süreci ise stratejik yönetim sisteminin denetim aşamasından sorumludur. Stratejik planlama ve yönetsel denetim süreci arasındaki ilişki, iki kavramında ortak mekanizması olarak nitelendirilebilecek performans yönetimi sistemiyle ifade edilmektedir. Performans yönetimi, denetim temelli bir yönetim anlayışıdır. Aynı zamanda performans yönetimi, stratejik planlamanın uzantısıdır. Bu en önemli ilişkiye ek olarak, stratejik planlama ve yönetsel denetim süreci, stratejik yönetim siteminin unsurları olması itibariyle de aralarında sıkı bir ilişki vardır.Stratejik yönetim, kurumların var olan durum, misyon ve temel ilkeleri çerçevesinde geleceğe ilişkin bir vizyon ortaya koymalarını; bu vizyona uygun amaçlar ile bunlara ulaşmayı sağlayacak hedef ve stratejiler geliştirmelerini; buna ek olarak ölçülebilir performans göstergeleri oluşturarak performanslarını izleme ve değerlendirmeleri sürecini açıklayan katılımcı, esnek bir yönetim yaklaşımıdır.Stratejik yönetim üst yönetimin sorumluluğunda olan özel bir yönetim sistemidir. Kamu yönetiminde işletme alanından gelen ilke ve kavramlardan olan stratejik yönetim sistemi, genel yönetim sürecinden ayrı olarak düşünülmemelidir.Stratejik yönetim sistemi, birçok yönetsel faaliyete bütünlük kazandıran bir sistemdir. Kendi başına kullanıldığında anlam ifade etmeyen yönetsel faaliyetler stratejik yönetim sistemiyle hayat bulmaktadırlar. Stratejik yönetim sistemi, döngüsel bir süreç izlemektedir. Bu döngünün parçaları olarak, kurumların stratejik planları, performans programları, bütçeleri ve faaliyet raporları örnek verilebilir.Stratejik yönetim çalışmaları, kalite yönetim felsefesinin temel aksiyonlarını kullanarak sürekli iyileşme felsefesinden hareket etmektedir. Buradan hareketle stratejik yönetim, yöneticilerin uygulamış oldukları faaliyetleri yerinde saymayan, devamlı gelişen süreçler olarak tanımlayan son derece önemli çalışmalardır.Dünyada ve dolayısıyla Türkiye'de kamu yönetimi alanında son yıllarda ortaya çıkan ?yeni kamu yönetimi yaklaşımı? çerçevesinde reformlar yapılmaktadır. Bu yaklaşım, kamu yönetiminin; katılımcı ve paylaşımcı, şeffaf ve hesap verebilir, performans yönetimine dayalı, sonuç ve hedef odaklı, yerel ve yerinden yönetim ağırlıklı olarak yürütülmesini öngörmektedir.Türkiye'de kamu yönetiminde stratejik planlama ve dolayısıyla stratejik yönetim sistemi, gerçekleştirilen bir takım reform çabaları sonrasında uygulanmaya başlamaktadır. Bu reform çabalarının kuşkusuz en önemlisi 80 yıllık kamu mali denetim ve yönetim sistemimizi büyük oranda değiştiren 2003 yılında yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'dur. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'yla kamu idarelerinde sorunlara veya gerçekleştirilecek hizmetlere stratejik yaklaşma anlayışı, vatandaş tepkilerini düşünerek hesap verilebilir, katılımcı ve yürütülen eylem ve faaliyetlerde saydam yönetim anlayışı sağlamaktadır.Araştırma, kamu yönetiminde stratejik yönetim sisteminin öneminin farkına varılması amacıyla yapılmıştır. Bu bakımdan, kamu idarelerine yönelik stratejik yönetim yönetsel faaliyetleri geniş uygulama anlatımlarıyla ele alınmıştır. Diğer yandan kamu idarelerinin çok büyük bir bütünü ifade etmelerinden ötürü belediyelerde stratejik yönetim konusuna değinilerek, kamu idareleri belediyeler üzerinden anlatılmıştır. Son olarak çalışmanın uygulama örnek modeli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi stratejik yönetim süreci ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between managerial control process and strategic planning system describes itself as strategic management. The strategic planning is the foundation of strategic management system. In other words, it means being responsible for the planning stage which is the first phase of this management system. On the other hand, managerial control process is responsible for the control phase of the strategic management system. The relationship between strategic planning and managerial control process can be described as performance management system which is a common mechanism in the two concepts. The performance management is a control-based management approach. Also, the performance management is an extension of the strategic planning. In addition to this most important relationship, strategic planning and managerial control process have tight relationship since they are both elements of the strategic management system.Strategic management is a participatory and flexible management approach that explains putting future related vision of companies according to their existing missions and principles, developing purposes with strategies and targets that provides to achieve related to this vision. In addition, by creating measurable performance indicators it reviews the monitoring and the evaluating processes of performances.Strategic management is a unique management system and is the responsibility of the top management system. It is a concept from the business area in public administration and should not be considered separately from the general management process.Strategic management is a kind of system that provides integrity to many administrative activities. A managerial activity that does not mean anything when used itself founds life with strategic management system. Strategic management system follows a cyclic process. Strategic plans, performance programs, budgets and annual reports of institutions can be given as an example for the part of this cycle.Strategic management activities use basic actions of quality management philosophy in order to act according to the philosophy of continuous improvement. Therefore, strategic management is an activity that does not count the work-site activities of managers; on the other hand, it defines them as continuous improvement processes.In the world and therefore in Turkey reforms are made within ?new public management approach? that emerges recently from the public administration. This approach provides public administration to be participatory and collaborative, transparent and accountable, based on performance management, result and goal-oriented and local and predominantly decentralized administration.Strategic planning in public administration in Turkey and therefore in the strategic management system starts to be implemented after several reforms. The most important reform undoubtedly is Public Financial Management and Control Act 5018 that causes great changes in our 80-year public financial control and management systems entered into force in 2003. This act provides strategic approaches for problems and services in public administration and accountable, participatory and transparent management approaches in carried actions and activities by considering citizens? responses.This research has been conducted in order to realize the importance of strategic management system in public administration. In this respect, strategic management administrative activities for public administration are covered with the extensive application expressions. On the other hand, strategic management is taken into consideration in municipalities since they represent the large part of the public administration and thus public administrations are described over municipalities. Finally, Istanbul Metropolitan Municipality strategic management process which is the example modal of the research is taken into consideration.