Bilgisayar destekli öğretimin voleybol ünitesinin öğrenimi üzerine etkisi
Effect of computer assisted teaching on the volleyball unit
  1. Tez No: 263512
  2. Yazar: EMRE GÖCEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLŞAD MİRZEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Geleneksel Yöntem, Voleybol, Computer Assisted Instruction, Traditional Instruction, Volleyball
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim 9. sınıflarda voleybol ünitesinin öğretiminde bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) uygulamalarının öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve devinişsel yönden erişi düzeylerine etkisinin belirlenmesidir.Bu araştırma deneysel bir çalışma olup, deney kontrol gruplu ön test-son test modeli, araştırmanın modelini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın bağımsız değişkenini bilgisayar destekli ve geleneksel öğretim uygulamaları, bağımlı değişkenlerini ise öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve devinişsel erişi düzeyleri oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni 2007 ? 2008 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Çubuk ilçesi merkezinde bulunan bir ortaöğretim kurumunda 9. sınıfta öğrenim görmekte olan 86 öğrenciden oluşmuştur. Örneklemi ise, aynı okuldaki bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alan ön testleri sonucunda birbirlerine benzer özellik gösteren iki şubede öğrenim görmekte olan 58 öğrenciden oluşmuştur.Ölçme aracı olarak duyuşsal alan erişi düzeyini belirlemek amacı ile Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilen beden eğitimi ve spor tutum ölçeği (BESTÖ) kullanılmıştır. Çalışmada bilişsel alan erişi düzeyini belirlemek için, 9. sınıflara ait yıllık plan ve belirtke tablosu temel alınarak hazırlanan voleybol ünitesi erişi testi kullanılmıştır. Devinişsel alan erişi düzeyini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan parmak pas, manşet pas, tenis servis ve smaç becerilerine yönelik gözlem formları kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler elektronik ortama aktarılarak SPSS 11.0 istatistik paket programında çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde bağımlı ve bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) istatistiksel tekniklerinden yararlanılmıştır.Geleneksel öğretim yönteminin voleybol ünitesinde uygulanması sonucu, kontrol grubundaki öğrencilerin bilişsel alan ve duyuşsal alan öntest-sontest puanları arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Devinişsel alanda ise alt boyutlar olan parmak pas, manşet pas, tenis servis ve smaç boyutlarında anlamlı farklılıklar meydana gelmiştir.Bilgisayar destekli öğretimin uygulandığı deney grubunda ise, öğrencilerin bilişsel alan puanları sontest lehine gelişme göstermiş ancak bu anlamlılık düzeyinde olmamıştır. Bilgisayar destekli öğretim öğrencilerin duyuşsal alan öntest-sontes puanlarında sontest lehine anlamlı bir fark ortaya koymuştur. Devinişsel alanı meydana getiren parmak pas, manşet pas, tenis servis ve smaç becerilerinde ise öğrencilerin öntest-sontest puanları sontest lehine anlamlı düzeyde farklılaşmıştır.Geleneksel öğretim yöntemi ile bilgisayar destekli öğretim yönteminin karşılaştırılması sonucunda, bilişsel alanda iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmazken, duyuşsal alanda iki grup arasında anlamlı farka ulaşılmıştır. Ayrıca devinişsel alanı oluşturan parmak pas, manşet pas, tenis servis ve smaç becerilerinde Bilgisayar Destekli Öğretim lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study was to determine the effect of computer assisted teaching practices on the cognitive, affective and psycho-motor achievement levels of 9th grade secondary school students who were taking volleyball unit teaching.This research is an experimental study and it is designed as pre-test and post-test with experimental and control groups.58 student at 9th grade who studied at a secondary school of Çubuk town of Ankara during 2007-2008 educational year, participated this study.Physical education and sport atitude scale created by Demirhan and Altay (2001) was used in order to determine the affective area attitude levels. Volleyball and attitude test prepared on this basis of annual plans and table of specifications for 9th grade classes in which used in order to determine the cognitive area attitude levels of students.Observation forms based on the overhead pass, forearm pass, serve and spike skills were used in order to determine psycho-motor achievement level.Data were analyzed by using SPSS 11.0 and One Way ANOVA were used. As a result of this study, it was found that there was no significant difference in cognitive and affective areas for traditional teaching method. It was found a significant difference in psyco-motor area fot overhead pass, forearm pass, serve and spike.By using computer assisted instructional teaching method, it was found difference in cognitive area but it wasnt significant. In affective area there was a significant difference between groups pre-test and post-test scores. There was a significant difference between groups in psycho-motor area for overhead pass, forearm pass, serve and spike.Finally, in order to determine whether there was a difference between two instructional method. It was found a significant difference in affective area in favor of computer assisted instructional method. However, there was no difference in cognitive area.For psycho-motor area, it was observed significant difference between two methods in favor of computer assisted instruction for overhead pass, forearm pass, serve and spike skills.