Engelli bireylerin yerel yönetimlerin sunduğu teknolojik hizmetlere yönelik görüş ve beklentileri (Kocaeli ili örneği)
The opinions and expectations of physically disabled people abaut tecnological services provided by local ministaries: (The example of Kocaeli city)
- Tez No: 263517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel engelli, Yerel yönetim, Teknolojik hizmet
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma; fiziksel engelli bireylere yerel yönetimlerin sunduğu teknolojik hizmetlerin yeterli olup olmadığı, fiziksel engelli bireylerin beklentilerini karşılayıp karşılamadığı ve fiziksel engelli bireylerin yerel yönetimlerden teknolojik hizmetlere dair beklentilerinin neler olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bu amaç doğrultusunda hazırlanan görüşme soruları Ağustos 2008 döneminde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden 5'i ortopedik, 5'i görme, 5'i de işitme konuşma olmak üzere 15 fiziksel engelli bireye ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 4 üst düzey yöneticisine uygulanmıştır.Görüşmeden elde edilen veriler gruplandırılarak, fiziksel engellilerin engel türleri, eğitim düzeyleri, cinsiyetleri ve ikamet ettikleri ilçelere göre ayrı ayrı incelenerek grafikler halinde bulgular bölümünde sunulmuştur.Araştırma sonucunda; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin fiziksel engelli bireylere yönelik çeşitli teknolojik hizmetler sunduğu, ancak sunduğu teknolojik hizmetleri fiziksel engelli bireylere yeteri düzeyde ulaştıramadığı ve fiziksel engelli bireylerin teknolojik hizmetlere dair beklentilerini yeterince karşılayamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine weather the tecnological services held by local ministaries for physically disabled people are enough or not , weather they satisfy the expectations of physically disabled people or not and what the pysically disabled people?s expectations about tecnological services held by local ministaries.The interview guestions prepared fort his purpose one practiced on physically disabled people who live in Kocaeli Municipality during August 2008 . 5 of these people are orthopedically , 5 are audially and the other 5 people are orally disabled. In addition it is olso practiced on 4 menagers of Kocaeli Municipality.The datas of interviews are grouped and presented in result sectionas graphics after analysing one by one according to physically disableds disability kid , education levels , sexes , living areas.Research findings show that Kocaeli Municipality present some technological services fort he physically disabled people but these services can not be transferred enough , and they can not satisfy the physically disabled people?s expectations about technological services.Key words ; Physical disabled , Local municipality, Technological service.