Tarihsel süreç içerisinde 'mandolin' in ülkemiz müzik eğitimindeki yeri-önemi ve okul çalgısı olarak kullanılabilirliği
The position and importance of mandolin in our country's music education in the historical process and its usability as a musical instrument at schools
  1. Tez No: 263518
  2. Yazar: KORHAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEFAİ ACAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mandolin, Mandolin Ailesi, Okul Çalgıları, Çalgı Eğitimi, Mandolin Eğitimi, Müzik Eğitimi, Mandolin, Mandolin Family, School Instruments, Instrument Training, Mandolin Training, Music Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma; tarihsel süreç içerisinde mandolin kullanımının ülkemiz müzik eğitimindeki yeri ve önemini belirlemek, günümüzde de okul çalgısı olarak kullanılabilirliliğini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada veri toplama yöntemi olarak; Betimsel Araştırma Yöntemi kullanılmış, alt probleme ait veriler günümüzde halen mandolini kullanan 32 müzik eğitimcisine ulaşılarak anket yoluyla elde edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca mandolin ve mandolin ailesinin, günümüz müzik eğitimine kazanımı açıklanmaya çalışılmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler istatistiksel yöntemler yardımıyla analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda mandolinin ülkemiz müzik eğitiminde özellikle Cumhuriyetten sonra pilot çalgı olarak müzik öğretmenleri tarafından kullanıldığı, daha sonra akort sorunu ve maliyeti gibi nedenlerden dolayı yerini başka okul çalgılarına bıraktığı belirlenmiştir.Ayrıca mandolininin yeniden günümüz müzik eğitimine kazandırılmasının, mandolin ailesi çalgılarıyla beraber daha da etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the position and importance of mandolin usage in our country?s music education, and to find out the usability of mandolin in current music education as a musical instrument at schools.In this study, Qualitative Research Method was used in order to gather data, and data related to the subproblem were collected via interviews carried out with 32 music educators who currently use a mandolin. Besides it was tried to explain the acqusition of mandolin and mandolin?s family to the present time?s music education. The collected data was analysed by Statistical Methods.In the end of the study, it is determined that mandolin, which had been used by the music educators in the our country?s music education especially after the Republican Era as a pilot instrument, was replaced with other school instruments due to tune problems and cost.Moreover, it is concluded that reviving the utilization of mandolin in current music education shall be more effective along with other instruments of mandolin family.