İlköğretim medya okuryazarlığı dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions about the curriculum of the media literacy in primary education
  1. Tez No: 263520
  2. Yazar: SERAP KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya okuryazarlığı, eğitim programı, Media Literacy, curriculum
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmanın amacı Bolu ilindeki Medya Okuryazarlığı dersine giren öğretmenlerin İlköğretim Medya okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı'na ilişkin görüşlerini ortaya koymak ve gerekli durumlarda önerilerde bulunmaktır.Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler 2008-2009 eğitim öğretim yılı bahar döneminde, Bolu ili Gerede İlçe merkezinde bulunan 7 ilköğretim okulunda, Medya okuryazarlığı dersini veren 8 öğretmenle görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma gurubunun görüşleri, araştırmacı tarafından hazırlanan 12 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve 17 sorudan oluşan görüşme formu ile toplanarak içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir.Araştırma sonunda 6, 7 ve 8. sınıflarda ortak olarak kullanılan Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programında yer alan kazanımların günlük yaşamda uygulanabilir, birbiriyle tutarlı, içerikle uyumlu ve gerçekleşebilir nitelikte olduğu düşünülmektedir. Programda yer alan etkinlik örneklerinin ve içeriğin sınıf seviyelerine göre düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin ölçme-değerlendirme uygulamalarının yetersiz oldukları düşünülmektedir. Bunun nedeninin ise dersin seçmeli olması ve notla değerlendirilmemesi olduğu söylenmektedir. Bu nedenle görüşme yapılan öğretmenler hem öğrenci motivasyonunu artırma hem de ölçme değerlendirme uygulamalarındaki aksaklıkların giderilmesi için dersin zorunlu olmasını önermiştir. Öğretmenler programda etkinlikler yoluyla içeriğin elde edildiğini bu yüzden içeriği anlaşılır bulmadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca Medya Okuryazarlığı dersine ait çalışma kitaplarının hazırlanması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this investigation is to execute the teachers?-who attend Media Literacy Lesson in the city of Bolu-opinions about the curriculum of Primary Education Media Literacy Lesson, and to make suggestions in required situations.In the investigation qualitative method had been used. The data were acquired by using conversation method with eigth teachers who are attending Media Literacy Lesson in 7 schools set in the county town of Gerede, Bolu province, in 2008-2009 school year spring term. The opinions of the working group had been analized with content analysis technic by gathering from the interview form consisting 17 questions and personal information form consisting 12 quesitons which are prepared by the investigator.At the end of the investigation, it is thought that the acquisitions, which take place in Media Literacy Lesson Curriculum commonly used at 6th, 7th and 8th grades, may be applicable in daily life, cohorent with each other, compatible with the content and realisable. It is indicated that activity samples and content which take place in the programme, must be shaped according to the class levels. In addition, the teachers are thought to be incapable in the measurement-evaluation applications. Being elective and not being evaluated with mark, Media Literacy lesson causes this problem. For this reason, the teachers who have been interviewed, suggested that Media Literacy must be compulsory subject both in order to correct the faults and to increase the motivation of the students. Because the content is being acquired via activity in the pragramme, that?s why the teachers had indicated that they didn?t find the content comprehensible. Besides, the necessity of the preparation of the working books related with Media Literacy lesson is thought.