Planlı yazma ve değerlendirme modelinin 8.sınıf öğrencilerinin bilgilendirici metin yazma becerilerini geliştirmeye etkisi
The effect of planned writting and evaluatine model on enhancing 8th grade students' expository writting skills
- Tez No: 263521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgilendirici metin, Metin, Ortaokul öğrencileri, Türkçe eğitimi, Yazma becerisi, Yazma öğretimi, Yazılı anlatım, Yazılı anlatım becerisi, Informational text, Text, Secondary school students, Turkish education, Writing skills, Writing training, Written expression, Writing skills based
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu arastırmada, ögretimi ve degerlendirmeyi birlestiren Planlı Yazma veDegerlendirme Modelinin ögrencilerin bilgilendirici metin yazma ve yazdıklarımetni degerlendirme becerilerinin gelistirilmesinde etkili olup olmadıgıincelenmistir.Arastırmanın çalısma evrenini, 2008?2009 egitim ögretim yılı bahardöneminde stanbul ili Beyoglu ilçesinde bulunan Piripasa lkögretim Okulu 8. sınıfögrencileri olusturmaktadır.Piripasa lkögretim Okulu 8. sınıf ögrencileri arasında yapılan ön testsonucunda, bilgilendirici metin yazma becerileri açısından aralarında anlamlı bir farkbulunmayan iki sube, 35'i deney ve 35'i kontrol grubu olmak üzere belirlenmistir.Ögrencilerin yazılı anlatım becerisini ölçmek 25 maddelik bir Planlı Yazma veDegerlendirme Ölçegi arastırmacı tarafından gelistirilmistir.Arastırmanın örneklemini olusturan deney grubu ile kontrol grubu arasındayazılı anlatım becerisi bakımından anlamlı bir farkın olup olmadıgını belirlemek içinögrencilerin konuyla ilgili puan otalamaları iliskisiz ölçümler t-testi ile sınanmıs vegruplar arasında yazılı anlatım becerisi bakımından anlamlı bir farkın olmadıgısaptanmıstır.Arastırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıstır.Veri elde etmek amacıyla arastırmacı tarafından 25 maddelik ?Planlı Yazma veDegerlendirme Ölçegi? gelistirilmistir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 11.5(Statistic Package For Social Science) programının; yüzde (%), frekans (f), aritmetikortalama (X) ve iliskili/iliskisiz ölçümler t-testi istatistik tekniklerindenyararlanılmıstır.Arastırma sonucunda,1. Arastırmada deney grubunda bulunan ögrencilere uygulanan planlı yazmaetkinliklerinin ögrencilerin yazdıkları metinlerde yazılı anlatımı planlama becerisinigelistirmede kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı gelisimsagladıgı görülmüstür.2. Deney grubunda yer alan ögrencilere uygulanan planlı yazmaetkinliklerinin ögrencilerin yazdıkları metinlerde, dil ve anlatım becerilerinigelistirmede kontrol grubuna göre ön test ve son test puanları arasında anlamlı birfark oldugu tespit edilmistir.3. Deney grubunda yer alan ögrencilere uygulanan planlı yazmaetkinliklerinin ögrencilerin yazıkları metinlerde, yazım ve noktalama becerilerinigelistirmede kontrol grubuna göre ön test ve son test puanları arasında anlamlı birfark oldugu görülmüstür.4. Arastırmada deney grubunda bulunan ögrencilere uygulanan planlı yazmaetkinliklerinin ögrencilerin yazdıkları metinlerde biçim ve kâgıt düzenindehedeflenen becerileri gelistirmede kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıderecede farklı gelisim sagladıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine if Planned Writing and EvaluatineModel that combines teaching and scoring is effective on enhancing students?expository writing skills and evaluating their own papers.The population of this study is composed of 8th grade students of PiripasaElementary School, located in Beyoglu, stanbul, during 2008?2009 spring semester.According to the pre-test results applied to 8th grade students of PiripasaElementary School, two classes which have no significant differences in terms ofexpository writing skills were identified as experimental and control groups, eachcomposed of 35 students.In order to determine whether there is a significant difference betweenexperiment and control groups in terms of written expression skills or not, students?cumulative grades were tested with unrelated measurements t-test and it was provedthat there is not any considerable difference between groups in terms of writtenexpression skills.In result of research, pre-test / post-test control group experimental modelwas used. In order to obtain data, ?Planned Writting and Evaluatine Test? with 25items was developed by the researcher. In order to analyze the obtained data, thepercentage (%), frequency (f), arithmetic average (x) and related/unrelated t-testfrom statistics techniques were adopted.At the end of the research,1. It was observed that the Planned Writing Model applied to students in theexperiment group, caused a statistically different form of improvement on writtenexpression skills in students writings compared to that of the control group.2. By looking at student?s writings it was determined that in the developmentof language and verbal skills there was a noticeable difference in the scores of thepre-test and final test between the control group and the experiment group in whichthe Planned Writing Model was applied to.3. By looking at student?s writings it was determined that in the developmentof language and punctuation skills there was a noticeable difference in the scores ofthe pre-test and final test between the control group and the experiment group inwhich the Planned Writing Model was applied to.4. It was observed that the Planned Writing Model applied to students in theexperiment group, caused a statistically different form of improvement on targetedskills in format and paper neatness in students writings compared to that of thecontrol group.