Örgüt kültürünün rekabetçi değerler modeli açısından analizi
An analysis of organizational culture based on the competing values framework
- Tez No: 263531
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, Rekabetçi Değerler Modeli, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü, Organizational Culture, Competing Values Framework, Probation and Help Services Branch Directorates
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Araştırma rekabetçi değerler modeli açısından Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüklerinde oluşmuş örgüt kültür tipinin belirlenmesini amaçlamaktadır.Araştırmanın örneklemini; 60 şube müdürü, 97 denetim görevlisi ve 210 denetleme memuru olmak üzere toplam 367 personel oluşturmaktadır. Veriler, çalışma grubuna hazırlanmış olan Örgüt Kültürü Ölçeğinin uygulanması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 18.00 paket programına girilerek analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak elde edilen sonuçlar şöyledir:Anketi cevaplayan personelin görüşlerine ilişkin ortalamalara göre Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüklerinde var olan örgüt kültürü hiyerarşi kültürüne daha yakındır. Personelin var olan örgüt kültürünü algıları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Personelin yaşa göre örgüt kültürü algılarında klan, adhokrasi ve hiyerarşi kültürlerinde anlamlı bir farklılık gerçekleşmiş olup, pazar kültürüne yönelik algılarında anlamlı bir farklılık gerçekleşmemiştir. Personelin var olan örgüt kültürünü algılarında unvana göre anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Personelin var olan örgüt kültürünü algılarında eğitim durumuna göre ve kurumda çalışma yılına göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Personelin var olan örgüt kültürünü algısı toplam hizmet yılına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to identify the present organizational culture structure in Probation and Help Services Branch Directorates based on the competing values framework.The sample of the study consists of a total of 367 personnel; 60 branch director, 97 supervising officials and 210 supervising clerks. Data was collected by administering the `Organizational Culture Scale? to the working group. Collected data was analyzed by utilizing the SPSS 18.00 package program. The results based on the findings of the study are as follows:According to the views of the personnel who answered the questionnaire; the existing organizational culture in Probation and Help Services Branch Directorates are closer to hierarchy culture. The present organizational culture perceptions of the personnel show a meaningful difference according to gender. The findings show that there is a meaningful difference by age in the perception of organizational culture in terms of clan, adhocracy and hierarchy cultures whereas perceptions related to the market culture has not shown any significant change. There is a meaningful difference in the perception of organizational culture by the title of the personnel. There are no significant differences in organizational culture perceptions based on educational levels and the year of work at the organization. Total work period shows a meaningful difference in perceptions of organizational culture.