İnternet kullanımının Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) hazırlanan öğrencilerin başarısı üzerine etkisi
The use of internet implications to the successes of the students over the grade level exam
- Tez No: 263539
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Bağımlılığı, İnternet Kafeler, İnternet Gençliği, Bilişim, SBS Sınavı, Internet, Internet addicciton, Information Technology, Grade Level Exam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma, internet kullanımının seviye belirleme sınavlarına hazırlanan öğrenciler üzerine etkilerini konu alan bir alan araştırmasıdır.Bu çalışma, günümüz toplumları için artık internet ve beraberinde ortaya çıkan çeşitli olgu ve durumların toplumsal hayatımız üzerinde biçimlendirici bir etki meydana getirmeye başlaması fikrinden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir.Toplumsal yapı içindeki her öğe gibi internette birçok sosyal kurumu hızla değiştirmekte ve bu değişim beraberinde olumlu, olumsuz birçok yeni sosyolojik olgu meydana getirmektedir.Araştırmada seviye belirleme sınavlarına hazırlanan öğrencilerin bir önceki yıl SBS sınavından aldıkları puan, cinsiyet, maddi durum, devam ettikleri okul - sınıf yanında, ailevi durumları, psikolojik durumları gibi bir takım değişkenlerin bilgisayar ve internet kullanımı açısından değerlendirilerek, seviye belirleme sınavlarına hazırlanan öğrencilerin başarısı ile internet kullanımı arasındaki ilişki ele alınmıştır.Araştırmada Samsun ilinde çeşitli ilköğretim okullarında okuyan ve SBS sınavlarına hazırlanan 1188 öğrenciye 43 adet sorudan oluşan bir anket uygulanmış ve elde edilen veriler bilimsel tekniklerle değerlendirilerek analiz edilerek yorumlanmıştır. İnternet teknolojisinin sosyolojik araştırmalara henüz yeterince konu edilmemiş olması çalışmanın kısıtları arasında yer almıştır.Sonuç olarak internetin SBS sınavlarına hazırlanan öğrencilerin yaşam ve davranışları üzerinde etkili olduğu tespit edilmiş, bu etkinin bazen olumlu fakat önemli ölçüde de olumsuz sonuçlar doğurduğu tespit edilmiştir. İnternet kullanımının bilinçli bir şekilde yapılmadığı zaman gençlerimizi tehdit ettiği görülmüş, bu sonuçtan da yola çıkarak gençlere ve ebeyenlerine bilinçli internet kullanımıyla ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This investigations, the effects of internet technology internet to the successes of the students preparing for exams success.This study realized by starting out the idea that formative a influence on our social life of internet and emerging along with the Internet and various facts and circumstances along with the internet and today?s society.As each element in social instutions, internet rapidly alters many social organizations and these changes has formed positive, negative several new sociological phenomenon.In this study, have been investigated the relations between internet usage and success of students that preparing for placement exams, that evaluated from the point of computer and usage usage of several variables such as SBS test scores, sex, financial status, school-classroom, familial status, psychological status, of students that preparing for placement exams in a year ago.In this study,a questionnary including 43 questions has applied 1188 students that studying at several primary school and preparing for SBS exam in Samsun and obtained data have been analized with scientific techniques and have been interpreted. The between constraint of study appear in sociological issues of internet technology has not been enough research yet.As a result, it determined effects on life and behavior of the students preparing for SBS exam of internet, despite internet has many advantage, it has many negative effects and on the other hand, it were threatened to young people when internet usage not in a conscious way. The based on this results, young peoples and parents advised about consciously internet usage