Bağdat dil ekolü ve başlıca temsilcileri
Baghdad language school and principal representatives
- Tez No: 263550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN SEBATİ IŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Baghdad, Language, Arabic, School, Nahiv, Arabic Literature
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tez çalışmamızda Bağdat Dil Ekolünün Arap Dili nahvinin kurallarının belirlenmesindeki etkisini ve bu bağlamda temsilcilerinin rollerini ortaya koymayı amaçladık.Tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır. I. Bölüm: Arap Grameri ve Ortaya Çıkışı, II. Bölüm: Bağdat Dil Ekolü; III. Bölüm: Ekolün Başlıca Temsilcileri.I. Bölüm: Arap Grameri: Bu bölümü üç alt başlık altında inceledik. Bunlar;A-Arap Gramerinin Doğuşu:1.Ebu'l-Esved ve Öğrencilerinin Çalışmaları, B.Arap Dil Ekolleri: 1.Basra Ekolü, 2.Basralıların Nahiv Çalışmaları, 3.Basralı Bazı Dil Bilginleri, 4.Kûfe Ekolü: 1.Kûfelilerin Kıyasta Rivayeti Yaygın Olarak Kullanması, 5.Kûfeli Bazı Dil Bilginleri C.Basra ve Kûfe Ekolleri arasındaki İlişkiler: 1. Basra ve Kûfe Mektepleri Arasında İhtilafa Yol Açan Bazı Nahiv Meseleleri,II. Bölüm: Bağdat Dil Ekolü: Bu bölümü iki alt başlıkta inceledik. A-Bağdat Dil Ekolü 1. Bağdat Şehrinin Tarihi, 2.Bağdat Ekolünün Ortaya Çıkışı, 3.Bağdat Ekolünün Özellikleri ve Temel Prensipleri, B.Basra ve Kûfe Ekolleri İle Olan İlişkiler, 1.Basralılarla İttifak Ettikleri Noktalar, 2.Basralılarla Muhalif Oldukları Noktalar, 3.Kûfelilerle İttifak Ettikleri Noktalar, 4.Kûfelilerle Muhalif Oldukları NoktalarIII. Bölüm: Ekolün Başlıca Temsilcileri: Bu bölümü de altı alt başlıkta ele aldık. Bunlar; A- Ahfaş el-Evsat, B- İbn Keys?n, C- ez-Zecc?ci, D- Ebu Ali el-Farisi, E- İbn Cinnî F- Zemahşeri.Araştırmamızda dönemin ekol ayrışmasını tespit için hem söz konusu ekol içerisindeki ulema arasında hem de diğer ekollerle kıyaslama metodunu kullandık. Bunun için ilgili âlimlerin nahiv konuları hakkındaki görüşlerini tahlil ettik. Bu nahivcilerin görüşlerini tespit için kaynak taraması yaptık.Çalışmamız sonucunda, Bağdat Dil Ekolü'nün Arap Dili Nahvinin kurallarının belirlenmesinde Basra ve Kûfe Ekollerinin metotlarını harmanlayarak ve yeni içtihatlar geliştirerek müstakil bir ekol ortaya koymuş olduğu ve nahiv kurallarının belirlenmesinde tarihi öneme haiz bir role sahip oldukları sonucuna vardık.Anahtar Sözcükler1.Bağdat 2.Lisan 3.Arapça 4.Ekol 5.Nahiv 6.Arap Edebiyatı
Özet (Çeviri)
Our thesis is composed of three main sections. I. Part: The Arabic Grammar and it?s Emergence , II. Part: The Baghdad School of Languages; III. Part: Principal Representative of the school.I. Part: Arabic Grammar: In this section we examine the three sub-headings. These sub-headings :A- The Birth of Arabic Grammar: 1.Abu 'l-Aswad and His Students' Studies. B-Schools of Arab Language: 1. The Language School of Basra, 2. Grammar Studies of the Language Scholars from Basra, 3. Some Language Scholars from Basra 4. The Language School of Kûfe: 1. Language Scholars? from Kûfe Using Rumor in Comparison Widely. 5. Some Language Scholars from Kûfa.C. Relationships between Basra and Kûfa School: 1 Some Grammar Issues that Caused Some Disputes between Basra and Kufa Schools,II. Part: The Language School of Baghdad: In this section, two sub-titles I've reviewed. A- The Language School of Baghdad: 1- History of Baghdad, 2. Emergence of Bağdat School, 3. Characteristics and Basic Principles of Bağdat School, B. Relationships with the Basra and Kufa Schools 1- Their Allianced Points with Scholars from Basra. 2. Their Opponent Points with Scholars from Basra, 3. Their Allianced Points with Scholars from Kufa 4. Their Opponents Points With Scholars from KufaIII. Department: The School's Principal Representative: In this section we take the six sub-headings. These are A-Ahfaş el-Awsat, B-İbn Keys?n C- ez-Zecc?ci, D-Abu Ali al-Pharisees, E- Ibn Cinnî F-Ez-Zamakhshari.Our study results are Baghdad Language School has a historical importance about determining Arabic grammar rules.. Because the school had blended the methods of Basra and Kûfe Schools and had developed new methods. So we can say The Baghdad School is an independent language school.