Türkiye'de özelleştirme politikası bağlamında Türk Telekom'un özelleştirilmesi
The privatization of Turk Telekom in connection with privatizayion policies in Turkey
- Tez No: 263616
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Communication Sector, KİT, Turk Telecom, Privatization, Crisis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda savaştan yeni çıkan ülkede müteşebbis,insan gücü ve sermaye yeterli değildi. Özel sektör bu yıllarda yetersiz olduğu için,devlet hemen hemen her alana el atmak zorundaydı. Böylece çok çeşitli alanlardaüretim ve hizmet faaliyetlerini yürütecek yatırımları yapmak devlete düşen bir görevniteliğindeydi. Bu amaçları gerçekleştirmek için KİT'ler kurulmuştur.Özel sektör faaliyetleri de ülke ekonomisinin gelişmeye başlamasıyla artışgöstermiş ve devletin yaptığı üretim ve hizmet faaliyetlerine önemli bir alternatifolarak ortaya çıkmıştır. Buna karşılık KİT'ler özel sektörle aynı gelişmelerigösterememiş ve verimsiz kalmıştır. Bu verimsizlik devletin yaptığı üretim ve hizmetfaaliyetlerini ekonomik olmaktan çıkarmıştır. Türkiye ekonomisindeki devletfaaliyetlerinin hantallığı ve maliyeti giderek artmıştır.1978 yılında yaşanan ekonomik kriz sonucunda 1980 kararları olarak bilinenve ülke ekonomisinde önemli değişmelere yol açan kararlar alınmıştır. Bunlardan birtanesi de devletin ekonomideki rolünün azaltılması, yani özeleştirmedir. Bu kararlardoğrultusunda Türk Telekom'un da özelleştirilmesi kararlaştırılmıştır.Bu çalışma, Türk Telekom'un 2005 yılında özelleştirildikten sonra kurumolarak yaptığı değişiklikleri, sunduğu hizmetlerle ortaya çıkan sonuçları incelemeyiamaçlamaktadır.Anahtar Sözcüklerİletişim Sektörü, KİT, Türk Telekom, Özelleştirme, Kriz
Özet (Çeviri)
During the first years of foundation of the Republic, the entrepreneurs,manpower and capital had been insufficient. Due to the lack of private enterprisesduring these years, the State had to interfere in almost all areas. Thus in many areasinvesting in production and service activities had been falling within the duty of theState. To realize these aims, Public Economic Enterprises (PEE) has beenestablished.As the national economy has developed, private sector activities has alsogradually developed and has become an alternative for production and serviceactivities by the State. However, PEEs have not been able to keep pace with privatesector and remained unproductive. This unproductivity has caused the productionand service by the State not to be economical. The clumsiness and cost of stateactivities in Turkish economy has gradually increased.As a result of 1978 economic crisis, the decisions known as 1980 decisionswhich also caused important changes in the national economy has been adopted. Oneof these decisions is the reduction of the role of the state, namely privatization. Inaccordance with these decisions, Turk Telekom has also been decided to beprivatized.This study aims to review the changes made by the institution, the servicessubmitted and the results arisen upon the privatization of Turk Telekom in 2005.