Avrupa Birliği müzakere sürecinde Türkiyenin sosyal politika ve istihdam yaklaşımı
Turkey's negotiation process approach to social and policy of the European Union
- Tez No: 263623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN ÖZERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sosyal Politika, İstihdam Politikası, Avrupa Sosyal Modeli, Lizbon Süreci, İstihdam, İssizlik, Avrupa İstihdam Stratejisi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kavramsal kaynak taramasına dayalı olan bu araştırma temel olarak altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, kapsamı ve problemi; araştırmanın amacı ve önemi; araştırmanın yöntem ve bilgi toplama teknikleri;araştırmanın kaynakları ve son olarak araştırmanın anahtar kavramlarına yer verilmiştir.İkinci bölüm de Avrupa Birliğinin tarihsel gelişimi ve yapısı bağlamında şu temel alt başlıklara yer verilmiştir: AB nin tarihsel gelişimi ve Avrupa Topluluğundan AB ne dönüşümü ilgili alt başlıklarla açıklanarak verilmiştir.Araştırmanın üçüncü bölümü genel olarak araştırmanın kavramsal çerçevesi bağlamında sosyal politikanın tanımı ve kapsamı, Avrupa Sosyal Politikasının genişlemesi, AB sosyal politika ve anayasası, AB nin sosyal politikasının kaynakları ve temel ilkeleri, ab sosyal politikasının temel prensipleri ve ab sosyal politikasının ana teması: Avrupa istihdam stratejisi başlıklar altında ele alınıp incelenmiştir.Araştırmanın dördüncü bölümün de kavramsal açıdan istihdam ve Avrupa birliğinin istihdam politikaları bağlamında istihdam kavramı, istihdam politikası kavramı ve ab istihdam politikası başlıkları altında incelenmiştir.Araştırmanın beşinci bölümünde AB nin sosyal politikaları, istihdam politikaları ve emek piyasaları açısından ab ve Türkiye karşılaştırılması ana başlığı altında; ab nin sosyal politikaları ve istihdam politikaları ele alınıp incelenmiş ve karşılaştırma yapılmıştır.Araştırmanın son bölümde Türkiye nin AB sosyal politikasına ve istihdam politikasına uyum süreçleri başlığı altında Türkiye nin AB ilişkileri, Avrupa birliğine uyum sürecinde Türkiye de gerçekleştirilen düzenlemeler, müzakere sürecinin başlaması ab Türkiye müzakere çerçevesi, Türkiye için ön ulusal kalkınma planı ve ab sosyal politika ve istihdam konularına uyum konusunda Türkiye nin yerinin nerde olduğu konuları üzerinde durulmuş tartışılmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Literature is based on the conceptual basis of this research consists of six sections. In the first part of this research, the scope and the problem, purpose and importance of research, research methods and data collection techniques, research resources, and finally to the key concepts of the research are given.The second part of the European Union in the context of the historical development and the structure was given in the following main sub-topics: the historical development of the EU and the European Community concerning the transformation from the EU, with sub-headings are explained.The third part mainly study the conceptual framework in the context of social policy definition and scope, the European Social Policy, expansion, EU social policy and constitution, ab of the social policy resources and basic principles, the eu social policy principles and the EU social policy, the main theme: the European employment strategy will be discussed under the section examined.The fourth chapter in the research conceptually in terms of employment and employment policies of European Union employment concept, the concept of employment policy and employment policy under the headings EU investigated.Study the fifth chapter of the EU social policy, employment policy and labor market in terms of ab and Turkey to compare the main topics under; ab social policies and employment policies will be discussed are analyzed and comparisons weremade.Research study in Turkey of the EU social policy and employment policy compliance process under the of Turkey-EU relations, European Union adaptation process in Turkey carried out arrangements, the negotiation process to begin ab Turkey negotiating framework for Turkey in front of national development plans and the eu social policy and employment issues Where is the place to be in alignment of Turkey has focused on issues discussed and analyzed.Key WordsEuropean Union, Social Policy, Employment Policy, the European Social Model, the Lisbon Process, Employment, Unemployment, The European Employment Strategy