Atatürk Dönemi Türkiye'de iskân çalışmaları (1923?1938)
Housing policies of Ataturk Era in Turkey (1923-1938)
- Tez No: 263645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇEVİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk-Yunan nüfus mübadelesi, mübadil, muhacir, çingene, konar-göçer, iskân kanunları, Turkish-Greek Exchange of Population, migration, gypsy, housing, housing rules
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Kurtuluş Savaşı'nın önderi Mustafa Kemal'le başlayan Cumhuriyet dönemi, birçok değişiklik ve zorlukları kucaklamıştır. Erken Cumhuriyet dönemi olarak da adlandırılan bu dönem, siyasi, iktisadi ve sosyal birçok alanda çözülmesi gereken büyük sorunları içermektedir. Bu dönemde yaşanan en büyük sosyal sorunlardan biri, çeşitli nedenlerden dolayı yapılan göç ve sair sebeplerden dolayı yapılan iskân faaliyetleri olmuştur. Gerek Osmanlı Devleti'nin, özellikle Balkan Savaşları'ndan sonra kaybettiği topraklardan Anadolu'ya doğru yola çıkanlar; gerek siyasi ve sosyal nedenlerle Yunanistan'la Türkiye arasında yapılan sözleşmelere dayalı olarak gerekse Yunanistan'dan Anadolu'ya gelenlerle; Anadolu toprakları içinde asayiş ve diğer nedenlerle büyük kitleler halinde göç olayları yoğun olarak yaşanmıştır. Üstelik sadece büyük kitleler halindeki göçlerle gelenlerin dışında, Anadolu'da savaştan dolayı evleri yakılıp yıkılan halkın da iskân ettirilmesini zaruri kılmıştır. Bunun yanında, ilk yıllarda, mübadele mecburiyeti, aynı yıllarda Balkanlar'dan ve diğer yerlerden gelenleri, Rumların, Anadolu'dan çıkmasıyla boşalan yerlerin iskân için kullanılabileceği, besleme, barındırma gibi meseleler, devleti, planlı bir iskân politikası oluşturma yönünde harekete geçirmiştir. Ulus-devlet modelinin uygulanmaya çalışıldığı bu dönemde, bu yönde iskân politikaları geliştirilerek ve öncesinden daha planlı hale getirilerek uygulamalar yapılmıştır.Bu çalışmada Türkiye'de, Mustafa Kemal Atatürk dönemindeki göçler ve sair nedenlerden uygulanan iskân politikaları ve bu uygulamaların ülkedeki siyasi, iktisadi ve sosyal sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leader of the Liberation struggle of the republic Mustafa Kemal, beginning with the republic, Mustafa Kemal?s period has embrared many changes and challenges. This period is also known as early republican period. Major problems in many areas contained and political economic and social requeriments to be solved. During this period, experienced one of the biggest social problem, because of various reasons was migration and other settlement activities had been made.The Ottoman Empire, especially the Balkan wars lost in the land of Anatolia to set out for both political and social reasons between Greece and Turkey based contracts on Greece, Anatolia from the Anatolian territory on the peace and on the unnecessary for other reasons for example great masse migration events intensive live as war.Moreever, the only from outside capital, because of war in Anatolia Houses public collapsed and burned to the essantial settlement died in addition to this obligation exhanging at first years, in the same year and other places from the greecs from the Balkans with the vacant from Anatolia out of place settlement policy direction creating history is in the act.Model application of these states international have been aimed in that direction in term settlement policy and development before by using the more structured implementation has been made.This work, in Turkey, Mustafa Kemal Atatürk Era in why on poets of the immigrations settlement policy and applied economics and politicals in these applications in country.