Atatürk Dönemi'nde Milli Müdafaa Vekâleti ve güvenlik politikaları (1923-1938)
Ministry of National Defense and the security policies in the Period of Atatürk (1923-1938)
- Tez No: 504408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, güvenlik, lojistik, Milli Müdafaa Vekâleti, Türk Silahlı Kuvvetleri, Atatürk, logistics, Ministry of National Defense, security, Turkish Armed Forces
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 712
Özet
Millî Mücadele'nin zaferle sonuçlanması ve sonrasında kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun süre devam eden savaşların sonunda elinde sınırlı imkanlar kalmıştı. Eğitim sistemini, ülkenin yeniden imar edilmesi, güçlü bir sanayi ve ekonomi oluşturulması, vd. bir çok problemi çözmek zorundaydı. Bütün bunları yaparken kendi sınırları içinde barış ortamında güvenliğini sürdürmeyi hedeflemekteydi. Bunun için zinde, güçlü ve çağın modern silah ve teçhizatı ile donatılmış ve iyi şartlarda eğitimini sürdüren ordusunun güvencesine ihtiyaç duymaktaydı. Dönem içinde daha da şekillenen teşkilat yapısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hedeflenen niteliklere kavuşması için ihtiyaç duyulan bütçenin oluşturulması ve tahsis edilen ödeneğin en uygun şartlarda kullanılması, Millî Müdâfaa Vekâleti'nin temel görevleri içindeydi. TSK'nın lojistik faaliyetler kapsamında silah, teçhizat, mühimmat vd. ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması masadıyla Askeri Fabrikalar bünyesindeki tesislerin geliştirilmesi ve yeni fabrika ve atölye kurulma çabaları ile bu malzemeler yönünden yurt dışına bağımlılık azaltılmaya çalışıldı. Artık Cumhuriyet'in ordusu kimliğindeki TSK ile ilgili askerlik mükellefiyetinden başlamak üzere, terfi sistemi, disiplin, askeri ceza vd. yasal düzenlemelerin geliştirilmesi bu dönemde TBMM'de takip ettiği çalışmalar arasındaydı. MMV, TSK'nın savaşa hazır halde bulundurulmasından başka olası bir savaş için seferberlikle birlikte millet ve devletin bir arada bütün imkan ve kabiliyetleri ile hazırlanması yönünde öngörülen çalışmalarda sorumluluk üstlendi.
Özet (Çeviri)
After the victory of National Struggle,the new Republic of Turkey with limited facilities remained in the hands. The Country had to solve many problem areas. Suh as education system, the country is being rebuilt, forming a strong industry and the economy etc. While doing all this, he was aiming to maintain security in a peaceful environment within his own borders. It needed the assurance of an army that was fit, strong and equipped with modern weapons and equipment of that time, and well educated. The formation of a more structured organization during the period, the formation of the budget required for the Turkish Armed Forces to meet the targeted qualifications, and the use of the allocated allowance under the most favorable conditions were the main tasks of the Ministry of National Defense. Logistics activities of TSK included weapons, equipment, ammunition and so on, it was tried to reduce the dependency of these materials on the foreign countries due to the development of the facilities within the Military Factories and the efforts to establish new factories and workshops. No longer, to start with military duty obligations related to the Turkish Armed Forces of the Republic, the promotion system, discipline, military punishment etc. the development of legal regulations was among the studies that were followed in the The Grand National Assembly of Turkey in this period. Ministry of National Defense not only undertakes responsibility for the preparation of the Turkish Armed Forces in preparation for war, and also mobilization for a possible war, and preparation of the nation and the army together with all their facilities and capabilities.