Dünya'da ve Türkiye'de denizcilik finansmanı ve global krizin etkileri
The impacts of global crisis on maritime fnance in Turkey and in the world
- Tez No: 263715
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ALKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marine Transport, Shipbuilding, Port Operation Activities, Aquaculture, Sea Tourism, Maritime Financing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünya ekonomisinde küreselleşmenin etkilerine bağlı olarak, tüm kıtaların taşımacılık ağıyla birleşmeleri ve ticaretin hızlanmasıyla denizcilik sektörü son on yıllık dönemde büyük gelişme ve yükseliş göstermiştir. Sektörün son dönemde kazandığı önem, sektörün finansmanına yönelik başlıkları da önce çıkartmaktadır. Denizcilik sektörü büyük yatırımlar gerektirmesinden dolayı önemli ölçüde finansman desteğine ihtiyaç duymaktadır. Dünya'da proje finansmanı boyutunda kolay kredi imkanları mevcut iken, Türkiye'de armatörlerin bir çoğu finansman ihtiyaçlarını kendi öz kaynaklarını kullanarak karşılamaya çalışmaktadır. Son küresel krizin temelini finans sektörünün oluşturması ve finansman sıkıntısının ortaya çıkması sonucu denizcilik sektörü finansman açısından zor dönemlerden geçmektedir. Bu çalışmada denizciliğin kriz öncesi ve kriz sonrası durumu ele alınarak finansman açısından sorunlar irdelenmeye çalışılmıştır. Yaşanmakta olan bu kriz ortamı içerisinde başlamış bulunan bir çok proje de finansman sıkıntısı nedeniyle durma noktasına gelinmiştir. Bu sıkıntıların giderilmesi için, teşvik amaçlı devlet desteğinin sağlanması gereği ortaya çıkmıştır.Aranacak kelime: Deniz Taşımacılığı, Gemi İnşa, Limancılık Faaliyetleri, Su Ürünleri, Deniz Turizmi, Denizcilik Finansmanı.
Özet (Çeviri)
Depending on effects of globalization in world economy and joining of all continents in transport network and acceleration of commerce, maritime sector has displayed serious growth and increase in the last decade. Importance attached to the sector in the recent period highlights titles directed at financing of the sector. Maritime sector needs important level of financing support since it requires big investments. While loan can be found easily with dimension of project financing, many shipowners in Turkey try to meet their financing needs with using their own equity capitals. Maritime sector passes through a difficult period in terms of financing due to result that base of last global crisis is finance sector and financing problem has occurred. In this study, pre-crisis and post-crisis situation of maritime are handled and problems are tried to be discussed in financing. Many projects that has been started in this crisis environment have come to a point of stop due to financing problem. Necessity of providing state support with purpose of incentive has arisen to solve this problem.