Konaklama işletmelerinde marka sadakati: Antalya örneği
Brand loyalty in hospitality industry, Ahe case of Antalya
- Tez No: 263739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sadakat, marka sadakati, konaklama endüstrisi, otel, Loyalty, brand loyalty, hospitality industry, hotel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde turizm sektörünün temelini oluşturan otel işletmelerinin, kendilerini rakiplerinden farklılaştırarak rekabet avantajı elde etmek için müşterileriyle olan ilişkilerine daha fazla önem verdikleri ve marka sadakati oluşturma yönünde çaba harcadıkları görülmektedir.İşletmeler marka sadakatini oluşturmak için çeşitli stratejiler benimseyerek müşteri arzu, istek ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya, hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırmaya yönelmektedirler. Sadık müşterilere sahip bir otel işletmesi, satış ve pazarlama maliyetlerini azaltmakta ve gelirlerini artırmaktadır. Marka sadakati kavramının işletmeler tarafından daha iyi anlaşılması için akademik alanda yapılan araştırmalar büyük önem taşımaktadır. Daha önce yapılan araştırmalar, müşteri sadakati, hizmet sektöründe marka sadakati, marka sadakatini etkileyen faktörler konularında yoğunluk kazanmıştır.Araştırmanın evrenini Antalya'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde konaklama yapan müşteriler oluşturmaktadır. Antalya ilinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinde müşterilerin marka sadakati düzeylerinin tespitine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçlara göre, Antalya'nın farklı çekim merkezlerine (Side, Alanya, Belek, Kaş, Kemer) ziyarete gelen turistlerin otellere yönelik marka sadakati düzeyleri araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is observed that hotel indusrty which is the basis of tourism is given utmost importance to their relations with the customers by differentiating themselves from their rivals so as to compete with them and they strive hard to construct brand loyalty.So as to construct brand loyalty, by adopting some strategies, the businesses try to understand the wish as well as the needs of the customers and to increase the service quality and the satisfaction of the customers. A hotel having a loyal customers decrease the outcomes for selling and marketing and increase its incomes. In order to comprehend the importance of the brand loyalty by the businesses, the academic studies are of great significance. The researches conducted before mostly deal with customers as well as brand loyalty in service sector and the factor affecting the brand loyalty.In this research, the reasons of choice for the consumers in a various five star hotels of Antalya are ascertained. The questionnaire was conducted to demonstrate the customers? level of brand loyalty in those five star hotels. According to the data by revealing the level of brand loyalty in the industry for accommodation, the fidelity of the tourists towards the hotels in Antalya such as Side, Alanya, Kaş, Kemer, Belek were covered too.