Hedef maliyetleme sisteminin mermer sektöründe uygulanması
The applying of target costing system in the marble industry
  1. Tez No: 263740
  2. Yazar: HARUN ÖĞÜNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN USUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Müşteri Beklentileri, Hedef Maliyetleme, Mermer, Competition, Costumer Expectations, Target Costing, Marble
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüz rekabetçi ortamında işletmeler maliyetlerini sürekli düşürmek için planlama yapmak zorundadır. Böyle bir ortamda hedef maliyetleme yöntemi, kâr planlama ve maliyet yönetimi için çok etkili bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hedef maliyetlemede kabul edilebilir ürün maliyeti; hedef satış fiyatı ve hedef kâr marjı arasındaki farktır. Hedef maliyetleme henüz üretilmemiş bir ürün için kullanılabildiği gibi mevcut ürünün maliyetini düşürmek için de kullanılmaktadır.İşletmeler varlıklarını devam ettirebilmek için müşteri beklentilerini ön planda tutmak zorundadır. Hedef maliyetleme yönteminde de müşteri beklentileri öncelikle dikkate alınması gereken unsurdur. Mermer müşterilerinin aynı türdeki ürünlerde birinci önceliği fiyat olduğu için işletmeler satış fiyatını düşürmeye yönelmektedir. Bu çalışma, bir mermer işletmesinin maliyetinin nasıl indirilebileceğini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; hedef maliyetleme sistemi tanıtılmış ve diğer sistemlerle birlikte kullanımı üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde; mermer maliyetleri belirlenmiş ve hedef maliyete ulaşma çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive environment, businesses must plan to reduce their costs continually. Target costing method is a most effective system for profit planning and cost management in such an environment. The allowable product cost is the difference between the target selling price and the target profit margin in target costing. Target costing is used to reduce the cost of existing products or a product that was not yet produced.Businesses to maintain their existences exceed costumer expectations must be kept in the foreground. Costumer expectations is the first element needs to be taken into consideration in the target costing method, too. In the same type marble products of costumers the first priority is the price. Therefore, enterprises are turning to lower the selling price. This study, how to reduce of the cost of a marble enterprise was prepared to investigate.The study consists of two parts.In the first part; target costing system has been introduced and used in conjunction with other systems considered.In the second part; the cost of marble has been determined and work was done to achieve the target cost.